Chablis – världens mest kopierade vin
Chablis är en fristående enklav till Bourgogne och ligger som en satellit drygt tio mil från Beaune. Egentligen är det närmare från Chablis till Champagne än till övriga Bourgogne. Området har historiskt sett tillhört bägge grevskapen men har som vinproducerande distrikt fått sin tillhörighet till Bourgogne. Chardonnay-vinet från Chablis räknas av många som ett av världens allra främsta vita viner. Egentligen har Chablis mer gemensamt med Champagne och vinet kan med fog beskrivas som en stilla champagne. De gemensamma nämnarna med champagne är flera, som till exempel chardonnay-druvan, jordmånen och mineraliteten. Som förebild för vinmakare över hela världen är chablis ett avundsvärt mål att uppnå. Inget annat vin är lika kopierat och förfalskat som chablis. Ett torrt, syrarikt, stålhårt chardonnayvin är nästan synonymt med chablis.
Druvor
Chablis görs uteslutande på chardonnaydruvan. Chardonnay är världens mest odlade gröna druva. Den förekommer över hela världen och många producenter gör vad de kan för att kopiera chablis-vinerna. Ändå är chablis bara chablis. Skälet är att chardonnaydruvan är en kameleont, som i sig har ganska lite karaktär, men som i hög grad låter sig påverkas av terroir. Chablis har en helt unik terroir. Jordmånen och klimatet gör att chablis-vinerna inte låter sig kopieras även om man använder samma odlingsmetoder och vinifierar på sammas sätt.
Geografi
Chablis ligger i departementet Yonne, drygt två timmars bilfärd sydöst om Paris, på ungefär samma breddgrad som Alsace. Bergmassivet mellan övriga Bourgogne och Chablis är en vattendelare. Regnet som faller i Chablis söker sin väg mot norr, via floden Serein och Seines biflöden till Atlanten, medan övriga Bourgogne avvattnas mot söder och Medelhavet. Distriktet har fått sitt namn efter den lilla staden Chablis. Det är ett utpräglat svalklimatsområde, endast Champagne och Alsace ligger längre norrut av de franska vinregionerna. Vinodlingen i Chablis har vuxit kraftigt och omfattar i dag drygt 5 000 hektar, vilket är omkring 20 procent av Bourgognes samlade vinareal.
Klassificering
Chablis är en heltäckande AOC för 27 kommuner, området är indelat i fyra klasser.
Chablis Grand Cru
Chablis Grand Cru är den högsta appellationen och förbehållen en 105 hektar stor kulle på floden Sereins högra strand strax norr om staden Chablis. Längs den kilometerlånga sydvästsluttningen ner mot floden odlas vin i sju skilda grand cru-lägen. Här anses den kalkhaltiga jorden och det soliga läget utveckla distriktets alla främsta viner. Inofficiellt förekommer också en åttonde Grand Cru, La Moutonne från samma område. De sju Grand Cru-lägena är:
Blanchots
Bougros
Grenouilles
Les Clos
Preuses
Valmur
Vaudés
Chablis Premier Cru
Omfattar cirka 780 hektar i utmärkta odlingslägen. Vingårdarna är betydligt mer utspridda och delas in i 17 huvudlägen, som i regel anges på etiketterna i stället för vingårdens specifika namn. Premier Cru-vinerna brukar delas in i högra respektive vänstra stranden av floden Serein.
AC Chablis
Den vanliga “bychablisen” kommer huvudsakligen från de kringliggande byarna runt staden Chablis. AC Chablis utgör cirka 3 000 hektar i distriktet, och expanderar för varje år. Chablisbetecknade viner kommer i regel från planare mark och sluttningar med sämre solexponering.
AC Petit Chablis
Petit Chablis upptar cirka 1 000 hektar och kommer från vingårdar i utkanten av området, huvudsakligen från flodens vänstra strand. Dessa viner odlas i regel med sämre solexponering och på platser där jordmånen är så kallad Portlandlera.
Historia
Det sägs att vi ska tacka vikingarna för vinodlingen i Chablis. Vid 800-talets mitt flydde Saint Martinmunkarna från klostret i Tours från nordbornas härjningar. Svenska och danska vikingar hade upptäckt floden Loire och de rikedomar som fanns i dalgången. Munkarna sökte sig norrut på jakt efter en trygg plats där de kunde bygga ett nytt kloster och odla vin. De fann vad de sökte vid floden Serein där de uppförde ett kloster som alltjämt står kvar.
Det var munkarna som fick fart på vinodlingen i Chablis, men konsten att odla vin var inte ny i trakten. Den hade romarna kommit med långt tidigare. Chablis läge, vid de farbara floderna upp emot Paris, var mycket gynnsamt och redan under medeltiden upprättades en omfattande handel med huvudstaden och dess hov, som i sin tur tog det exklusiva chablis-vinet till andra kungahus. Under 1800-talet drabbades Chablis hårt av sjukdomar och vinlusen. När sedan järnvägen till södra Frankrike stod klar kom billigare och enklare sydfranska viner att konkurrera ut chablis-vinet. Odlarna vägrade att ta upp kampen med det billiga vinet från söder och höll fast vid sina kvalitetsmål. Efter andra världskriget återstod bara några hundra hektar av vinodlingarna i Chablis. Vändningen kom långt in i modern tid, då nya jordbruksmetoder och frostbekämpning kom att förändra förutsättningarna för vinodlingen i Chablis. 400 hektar 1950 har idag vuxit till 5 000 hektar.
Jordmån
Det som gör chablis unikt är den kalkhaltiga jordmånen. Chablis vilar på kalkstensgrund och ovanpå den ligger en märgelrik lerjord. Leran är av två typer, Portlandlera och Kimmeridge. För 150 miljoner år sedan var området täckt av ett tropiskt varmt hav, den så kallade Parisbassängen, som sträckte sig från södra England, via engelska kanalen, in i Frankrike till Champagne och Chablis. I havet levde myriader av små ostrondjur, bläckfiskar och andra havsorganismer. De fossilerades och bildar nu den unika Kimmeridge-jordmånen. Namnet kommer från en ort i södra England. Kimmeridgeleran anses vara avgörande för den unika mineralitet och höga syra som chablis-vinerna utvecklar. Kimmeridge är en gemensam nämnare för de högsta klassificeringarna i Chablis.
Klimat
Chablis har ett kontinentalt klimat med långa vintrar och vårar som ofta låter vänta på sig. Bakslagen kan vara många. Dagar med varmt och fint vårväder kan snabbt bytas mot frost och till och med snö långt in i maj, ofta med förödande inverkan i vingårdarna. När väl sommaren kommer är den ofta het och torr. För att skydda vinodlingarna använder man sig av eldar och vattenbesprutning. Svår frost och hagelstormar drabbar Chablis vart och vartannat år. Vissa årgångar har, åtminstone historiskt, helt utplånats.
Albert Bichot i Chablis
Château Long-Depaquit
Slottet ligger mitt i den lilla staden Chablis och med en fantastik trädgård med rosor och äldre träd och det är en fröjd att spatsera i. Till huset som dateras tillbaka till 1600-talet är Albert Bichot den tredje ägaren och tog över för 50 år sedan. De har 65 hektar av sina vingårdar i klassiska Chablis och varav dessa är 10 hektar, 10% av den totala arealen Grand Cru. De har byggt om vineriet 2014 och låter naturen ha sin stilla gång och påverkar inte vinets utveckling. Vinerna ska utrycka jordmånen, mineralitet och elegans, de använder sig av fat i måttlighet och deras La Moutonne Grand Cru är en paragon och ett av de riktigt stora vinerna från Chablis.
AC Chablis
Chablis Château Long-Depaquit odlas på Albert Bichots egna vingårar och vinifieras som alla deras Chabliviner på slottet Long-Depaquit. Alkoholjäsning på rostfria ståltankar vid 20ºC och sedan mognat i tio månader på sin jästfällning i rostfria ståltankar.
Premier Cru ”Les Lys”
Vingården Les Lys ligger längs nordvästra stranden av floden Serein som riglar sig fram genom idylliska byar i Chablis. I väster skyddar 1 000 meter höga berg, den kalkhaltiga jorden och det svala klimatet ger vita viner som är sprängfyllda med mineraler och smaker. Les Lys betyder liljor och vingårdens namn kommer från att vinerna sägs få en sällsynt blommig arom som påminner om vita franska liljor. Odlingarna med chardonnaydruvor sträcker sig halvvägs uppför de branta sluttningarna vetter mot norr och mot nordöst. Detta är ett utmanande läge och druvstockarnas rötter pressar sig djupt ner i den kalkrika lerjorden medan rankorna hukar för de kalla nordliga vindarna.
Premier Cru ”Les Vaucopins”
Les Vaucopins är en Premier Cru som ligger på den östra sidan av Sereinfloden tre kilometer utanför staden Chablis mitt i hjärtat av distriktet. Vingården har en terroir som är densamma som Grand Cru-gårdarna med branta sydsluttningar, Kimmeridgejordmån och berghällar som går i dagen och gör det tufft för chardonnaystockarnas rötter. Jorden är torrare än i andra vingårdar i distriktet och läget varmare vilket utvecklar ett förstklassigt vin med en mycket stor personlighet.
Grand Cru ”Les Blanchots”
Den allra östligaste av Domaine Long-Depaquits odlingar är Les Blanchots som har en jordmån och ett läge som skiljer sig från övriga Grand Cru-områden i Chablis. Les Blanchots sluttar mot sydöst och möter tidigt den vaknande morgonsolen som senare på dagen försvinner bakom de branta kullarna. På våren lyser marken i vingården nästan vit av den kalkrika jorden, därav namnet Blanchots. Odlingarna sluttar mycket brant och det tunna jordlagret innehåller ovanligt mycket blålera som täcker en massiv kalkklippa. Vinerna från Blanchot brukar beskrivas som de lättaste Grand Cru-Chabliserna med eleganta aromer av apelsinblommor och viol. Les Blanchots kallas ”Drottningen av Chablis” och druvorna får alltid en hög mognadsgrad med komplex frukt tack vare det svala läget i skydd från den alltför brännande solen vilket gör att de undgår övermognad under varma år.
Grand Cru – La Moutonne
La Moutonne Chablis Grand Cru är en paragon gjort på 100 % chardonnay, druvstockarna är mycket gamla med en genomsnittlig ålder på 46 år. Anledningen att det är en paragon är att vingården ligger fördelat i de två Grand Cru områdena Vaudésir (95 %) och Les Preuses (5 %) och är endast 2,35 hektar. Totalt finns det 100 hektar Grand Cru i Chablis. Den ligger på sydsluttningarna med utsikt över staden Chablis och som alla andra Chablisviner får det sin eleganta karaktäristik från den unika kalk- och lerjorden. Denna dateras till över 150 miljoner år tillbaka i tiden då miljoner marina djur och växter fossilerades i den dåtida havsbanken. La Moutonne är brant och ligger som i en amfiteater, vilket skapar ett speciellt mikroklimat i vingården med hög dränering, uppåtstigande varma vindar och intensiv solbelysning. La Moutonne är något av en solfångare och har därför ett varmare och mer skyddat klimat än andra vingårdar i området, cirka 40 % av odlingarna är helt i lä för nordliga vindar. Druvorna skördas för hand och vinet slut lagras på sin egen fällning i sex månader. 25 procent får ytterligare lagring på ekfat, övrigt på ståltank.