Hermitages olika ansikten
Ungefär en gång om året får vi tilldelning av Paul Jaboulet Hermitage La Chapelle. Tillgängligheten av detta vin är liten med efterfrågan stor så det gäller att hålla sig framme. Följ med till Hermitage.
De stora murarna med producenternas namn kastar långa skuggor när man kör uppför den berömda Hermitage-kullen i Rhône-dalen. Berget, som nedanifrån staden Tain L’Hermitage ser ganska homogent, ut är förvånansvärt kuperat med dalgångar och svackor när man tar sig upp. Det ger olika exponeringar mellan syd, väst och öst. Även jordmånen förändras och det blir begripligt att man kan tala om flera terroirer i Hermitage även om appellationen bara består av 137 hektar.
Den västra delen av berget med vingårdarna Les Bessards och Varogne har en ganska brun jord med sand och sten från granitgrunden. Platån har mer röd jord med oxiderat järn medan de högsta terrasserna och sluttningarna i Le Méal, Les Rocoules och Les Murets har ett tunt jordlager på grund av erosionen och ljusa småstenar som reflekterar solen, binder värme och hjälper druvorna att mogna. Längst i öster i Murier och Dionniers är jorden mer lerig.
Nära toppen på berget ligger det lilla kapellet som gett Hermitage La Chapelle dess namn. På kvällen är det upplyst och nerifrån staden ser kapellet ut som det svävar i den svarta rymden. På dagen, när man ska vandra dit från närmaste möjlig parkering upp och ner för de branta sluttningarna, ter sig platsen mer jordnära.
Det var här som riddaren Gaspard de Sterimberg fick mark av drottningen att bygga sitt kapell år 1235 efter att han sårats under ett korståg. Kapellet förvaltas idag, nästan 800 år och många renoveringar senare, av Domaine Paul Jaboulet Ainé. Riddarens namn lever idag vidare i det vita Hermitage-vinet Chevalier de Sterimberg från Paul Jaboulet. Och för de som eventuellt är skeptiska till vita viner från Rhône-dalen rekommenderas Hermitage Chevalier de Sterimberg, gjort på 70 % Marsanne och 30% Rousanne.
När det gäller det berömda Hermitage La Chapelle så görs det från gamla Syrah-stockar från flera av de västliga terroirerna på berget: Méal, Les Greffieux, Bessards och Varogne. Domaine Paul Jaboulet Ainé anser att det ger bäst komplexitet att använda druvor från flera olika vingårdar. Stora Hermitage-viner som La Chapelle är gjorda för att lagras mycket länge.
Se en kort film som visar Hermitage-berget uppifrån:
Artikeln är skriven av Krister på Star Wine List – www.starwinelist.com