Stellenbosch
Säger man att Stellenbosch är Sydafrikas främsta vinregion så är det ingen som protesterar. Man kan säga att Stellenbosch är för Sydafrika vad Napa Valley är för Kalifornien. Vi har samma bekväma avstånd till storstaden (en knapp timme med bil), stor koncentration av de allra främsta vinproducenterna, ett varierande klimat som producerar stora viner av alla typer och en region som har avgörande betydelse för vinindustrins ekonomi i Sydafrika.
Man har dock en betydligt längre vinhistoria än Napa då man planterade de första vinerna redan för 340 år sedan. Närheten till Kapstaden, den varierande jordmånen och klimatet har bidragit till en blomstrande vinproduktion genom århundradena vilket visar sig i de många vinerierna i historisk, typisk kolonial holländsk stil. Landets isolerade läge både geografiskt och politiskt har gett till resultat att man under historiens gång utvecklat egna versioner av klassiska vinstilar. Därför kan man i Stellenbosch hitta utmärkta mousserande viner modellerade efter champagne, söta viner i sauternesstil och så vidare. I andra delar av landet hittar vi dessutom varianter av sherry, portvin och även brandy i världsklass.
Det varierande klimatet, något varmare än i Bordeaux, beror på flera dalar som sträcker sig från False Bay upp mot sluttningarna på de imponerande och 600 miljoner år gamla bergen som står som en fond bakom vinodlingarna. Beroende på var vingårdarna befinner sig i förhållande till det svalkande vindarna från havet, de skyddande bergen, varierande höjd och jordtyp kan man hitta perfekta förhållanden till nästan alla i landet förekommande druvor.
Den här mångfalden tillsammans med de drygt 200 vinproducenterna och den stora produktionen gör att vi kan hitta allt från lättdruckna, lätta och mjuka viner till Sydafrikas mest imponerande och långlivade viner här. De allra främsta exemplen är kanske de röda vinerna på cabernet sauvignon med en inblandning av merlot och andra klassiska bordeauxdruvor. De blir oftast kraftfulla med djup, rik mörkfruktig och aromatisk karaktär av svarta vinbär, tobak, rostad fatkaraktär, frisk syra och stadiga tanniner som gör att de ofta kräver flera år på flaska för att komma till sin rätt.
Bland de vita vinerna är kanske de av druvan sauvignon blanc de främsta. De ligger stilmässigt någonstans mellan Sancerre och Nya Zealand, det vill säga, friska och elegant men fruktig och tydliga aromer av lime, krusbär, svartvinbärsblad och nässlor utan att bli överdrivna.
Givetvis hittar vi här också fantastiskt fin vita fatlagrade viner av chardonnay samt kryddiga och nyanserade röda viner av druvan shiraz. Självklart odlas här också Sydafrikas egen druva pinotage som är en korsning mellan pinot noir och cinsault. Den framställs i en mängd olika stilar från det saftigt mjuka till mer kraftfulla fruktiga exempel med tydlig örtighet. Oavsett stil är de alltid personliga.
Druvan pinotage togs fram år 1924 vid universitet i staden Stellenbosch. Sedan dess har detta lärosäte utvecklats till ett forskningscentrum där landets vinodlare och vinmakare utbildas. Staden Stellenbosch är en livfull universitetsstad som är ett måste att besöka på väg ut i vingårdarna.