vingård i yecla i södra spanien

Yecla – ett av Spaniens minsta vindistrikt

Yecla i provinsen Murcia är ett av Spaniens minsta vindistrikt. Yecla är en liten inlandsstad med drygt 30 000 invånare. Traditionellt brukar området kallas Levante, efter den varma, torra Medelhavsvinden som sveper upp mot den spanska centralplatån. I Yecla odlas vin på omkring 6 500 hektar. Yecla fick DO-status 1975 och har utvecklats från bulkvinsproducent till en exporterande kvalitetsregion. Yecla är ett av vinvärldens varmaste och torraste områden med mer än 3 000 soltimmar och mindre än 300 millimeter nederbörd. Sommartid kan temperaturen närma sig 50 grader. Yecla har två vindistrikt: Campo Bajo i söder och Campo Arriba i norr. Alla typer av viner produceras i Yecla, företrädesvis röda, men också en hel del rosévin.

Druvor

Yecla har tidvis ett stekhett och mycket torrt klimat, men på den höga höjden kan både nätter och vintrar vara rejält kalla. Det är inte många druvor som skulle trivas på en sådan plats, men monastrell gör det. Monastrell förekommer även i Frankrike under namnet Mourvèdre. Monastrell är starkt förknippad med vinodlingen i Yecla. Enligt traditionen har druvan också sitt ursprung här. Monastrell är en utpräglad varmklimatdriva och kan pressa sina rötter flera tiotals meter ner i den steniga jorden för att hitta näring och livskraft. Spanien är det land i världen som odlar mest monastrell. I Yecla är omkring 85 % av den planterade vinarealen just denna druva. Monastrell är ofta buskodlad. Den är svagväxande och har ett tjockt tåligt skal som skyddar mot hetta och torka. I Yecla odlas även druvor som garnacha, syrah, cabernet sauvignon och merlot. Det förekommer även gröna druvor, men produktionen av vita viner är liten.

Geografi

Yecla ligger i sydöstra delen av Spanien på den så kallade La Mancha-platån, cirka 10 mil söder om Valencia, ungefär i höjd med Mallorca och nära turistparadis som Alicante och Benidorm. Yecla är omgivet av andra vinregioner, särskilt Jumilla och Almansa är kända. Regionen påverkas starkt av Medelhavet vars vindar ständigt blåser i vingårdarna. Havsvindarna för också med sig salt som genom årmiljonerna givit upphov till höga salthalter i marken. Vingårdarna ligger där det spanska höglandet tar sin början. Odlingarna är högt belägna, mellan 500 och 800 meter över havet. Regionen är mycket torr och på de flesta håll konstbevattnas odlingarna. Marken är fattig, karg och stenig, på vissa håll säger man att vinet växer i sten.

Vinområden

Yecla delas in i de två underregionerna Campo Bajo och Campo Arriba. Campo Bajo i söder, har en sandig och lerig jordmån, medan Campo Arriba i norr är mer stenigt och kargt. Det är på de högt belägna odlingarna i norr som de främsta röda vinerna produceras.

Historia

I Arkeologiska utgrävningar har man funnit spår från mer än 2 000 år gamla vinodlingar. Bland annat har man hittat vad man tror är världens äldsta vinkällare från första århundradet. Man har även funnit utrustning från samma tid som tros ha använts för vinproduktion. Troligen togs vinet till Yecla av fenicierna redan århundradena före Kristus. Yeclas tidiga historia är komplex och svårgripbar. Historiker arbetar ännu med att förstå den. Kontrollen över Yecla har växlat genom århundradena och länge stod staden under såväl morers som romares styre, vilket har satt avtryck i arkitektur och lämningar. Mot slutet av 1800-talet fick den fattiga jordbruksregionen ett uppsving. Vinodlingen ökade då franska vinbönder flyttade söderut för att undkomma vinlusen. Med dem kom också vinuppköpare som öppnade nya vägar för export och handel. Yecla fick sin ursprungsskyddade DO-klassning 1975, sedan dess har vinproduktionen utvecklats. Yeclas röda viner räknas numera till några av Spaniens allra främsta.

Jordmån

Yeclas jordmån är genomgående fattig och karg. I södra delarna, i Campo Bajo, är lerjordarna bördigare och består i huvudsak av kalkrika lera. Vissa områden har upp till 75 % kalk. I nordliga Campo Arriba är marken kargare. Där finns nästan ingen annan växtlighet i vingårdarna vars sandiga toppjordar är fria från allt övrigt organiskt material. Jorden har därför mycket låga halter av kväve. I de djupa jordlagren är kalkhalten hög, och eftersom kalk har en förmåga att magasinera vatten tränger vinrankornas rötter djupt ner i marken.

Klimat

Yecla präglas både av ett kontinentalt inlandsklimat och av Medelhavsklimatet. Havsvindarna är ofta torra och tidvis kalla, andra tider kan de vara mycket varma. Sommartid kan temperaturen nå över 45 grader. Vinodlingarna ligger ofta på högre höjder, vilket har en temperaturreglerande effekt. Det regnar sällan i Yecla, men när skurarna kommer är de ofta mycket intensiva. Yecla är även känt för extrema klimatväxlingar. En normal nederbördsmängd är 300 millimeter under ett år. Vintertid går temperaturen ofta ner mot nollgradigt, även snö och frost kan förekomma, i synnerhet i de högt belägna odlingarna.