Glenglassaugh Sandend utsedd till 2023 års bästa whisky
När whiskykmagasinet ”Whisky Advocate” nyligen släppte sin emotsedda topplista ”Whisky of the Year 2023” visade det sig att expertpanelen röstat fram Glenglassaugh Sandend till årets bästa whisky.
New Yorkbaserade Whisky Advocate är USA:s ledande whiskymagasin. Det följs av whiskyentusiaster över hela världen. Sedan 1994 har tidningens expertpanel utsett årets bästa whisky. Urvalet görs bland de många hundratals whisky som tidningens bedömare recenserat under året. De sorter som tilldelats över 90 poäng blir utvalda för finalbedömningen som genomförs i en serie blindprovningar: Chefredaktör David Flemming berättar:
– Vi har sällan varit så överens som i år. Nästan alla i panelen hade Glenglassaugh Sandend som bästa whisky. Vi kan inte säga annat än att vi blev överraskade. Glenglassaugh är ju ett förhållandevis okänt destilleri.
Rachel Barrie, Master Blender vid Glenglassaugh Distillery
”Glenglassaughs anda inspireras av den verkligt unika kustplatsen. En klunk av Sandend väcker sinnena och tar dig till nordöstra kusten där våra lagerbyggnader står emot elementen. Doften är mjuk, söt vanilj dränkt i tropisk frukt, med choklad och en touch av havssalt medan vågor av saltkola med en explosion av ananas, körsbär och grapefrukt väcker smaklökarna.”
”Att få denna utmärkelse och ansluta sig till en så framstående lista över tidigare vinnare, och faktiskt även andraplatser, befäster vår plats vid bordet bland branschjättarna. Nästa år kommer vi att buteljera ett antal historiska utgåvor, som sträcker sig tillbaka till 60- och 70-talen, vilket är otroligt spännande.”
Med över 30 års erfarenhet inom whiskyindustrin har Master Blender Rachel Barrie varit vid rodret för Brown-Formans Single Malts-portfölj, som har haft en rad framgångar de senaste sex åren. Vid sidan av Sandend tilldelades Glendronach Cask Strength Batch 12 den tionde platsen i årets lineup, medan tidigare Glendronach Portwood Single Malt (2021) och Benriach The Smoky 12 (2020) inkluderades i Whisky Advocates ”mest spännande whiskyerna för året” sammanställning.
För att bestämma årets topp 20 provsmakade Whisky Advocate-recensenter hundratals ”utmärkta” whisky, med fokus på kvalitet, värde och tillgänglighet. De 20 bästa whiskyerna representerar en kuraterad samling som ”förtjänar uppmärksamhet”.
Om Glenglassaugh
Glenglassaugh grundades 1873 av vin- och sprithandlaren James Moir och hans brorssöner Alexander och William Morrison. De hade länge sökt efter den bästa platsen för ett destilleri. De fann den till slut på Craig Mills Farm utanför den lilla fiskestaden Portsoy vid Moray-kusten i norra Speyside. Det var Glassaughflodens strömmande vatten som fick dem att bygga destilleriet just där. De satsade på ny teknik som vattenhjul, malthissar, kvarnhjul och annan modern utrustning. Glenglassaugh kom inte att bli särskilt framgångsrikt. Destilleriet var länge otursförföljt och har legat i malpåse under långa perioder. Det var egentligen inte förrän 1960 som produktionen kom i gång på allvar. Då blev Glenglassaugh en betydande leverantör av singelmalt till blendmärken som Cutty Sark och Famous Grouse. Med 1980-talet kom en renässans för cocktails och drinkar. Whisky hamnade i slagskugga och många destillerier stängdes. Glenglassaugh tystnade för gott 1986 – trodde man. Men 2008 förvärvade ett holländskt holdingbolag det nedlagda destilleriet och fem år senare gick ägarskapet vidare till gruppen bakom Benriach och Glendronach. 2016 såldes Glenglassaugh till amerikanska Brown Forman.
Kort om Sandend
Sandend är en serie i Glenglassaugh “Coastal Casks Collection”. Sandend är en berömd strand vid en liten fiskeby nära Portsoy. Förr var Sandend en betydelsefull ort för fiskeindustrin. I dag har fisket i stort sett försvunnit och Sandend är istället berömt för en magnifik sandstrand där många familjer och surfare håller till. Glenglassaugh ligger alldeles intill. Från lagerhusen kan man höra hur vågorna sveper in över stranden. Whisky som mognar vid havet får en maritim karaktär. Den påverkas av havsluften, tar till sig jod, tång och sälta och utvecklas på ett annat sätt än den whisky som mognar i inlandet.
Smaknot
Glenglassaugh Sandend är en somrigt ljus och närmast gyllene whisky. Doften är mild och smörig och påminner om vaniljglass med toner av fruktsallad, tropiska frukter, choklad och en liten touch av havssalt. Smaken kommer med vågor av saltkola och en nästan bubblande explosion av ananas, körsbär och grapefrukt. Eftersmaken är lång med typiska kustnära toner.