Mors dag är en dag som firas för att hedra och uppmärksamma mödrar och moderskap. Datum kan varierar beroende på land, men i Sverige firas mors dag den sista söndagen i maj.

Historien om mors dag har sina rötter i antikens Grekland och Rom, där man höll fester för att hedra modergudinnorna Rhea och Cybele. Den moderna versionen av mors dag har dock sina rötter i USA. Det var Anna Jarvis från Grafton, West Virginia, som anses vara initiativtagaren till den nutida mors dag. Efter sin mors död 1905 kämpade hon för att införa en nationell dag för att ära mödrar. Hennes kampanj fick stöd och den första officiella mors dag firades den 10 maj 1908 i Grafton.

Mors dag blev snabbt populär och 1914 proklamerade USA:s president Woodrow Wilson den andra söndagen i maj som en nationell mors dag. Högtiden spred sig därefter till andra länder och datumet varierar nu beroende på landets traditioner.

I Sverige introducerades mors dag av Cecilia Bååth-Holmberg 1919 och firas sedan dess på den sista söndagen i maj. Syftet med mors dag är att ge barn och familjer en möjlighet att visa uppskattning och kärlek till sina mödrar. Det är vanligt att ge presenter, blommor eller att bjuda på middag för att göra dagen speciell för mödrarna.

Mors dag är för många människor en dag för att visa tacksamhet och kärlek till de kvinnor som har haft en betydande roll som mödrar i deras liv.

Starka presenttips

Gå till [...]

Vita fräscha viner

Gå till [...]