bayreuther bryggeri

Bayreuther Bierbrauerei

Bayreuth Bierbrauerei ligger i Oberfranken, i Tysklands bryggeritätaste område med nästan 200 bryggerier. Bayreuther, som nu drivs i fjärde generationen Maisel, är ett av Tysklands mest berömda bryggerier och den största producenten av veteöl.

Bayreuther Bierbrauerei har en lång historia som tar sin början 1857 då Hugo Bayerlein återvände till sin hemstad Bayreuth för att börja brygga öl. Han hade skaffat sig bryggerierfarenhet i södra Bayern och ville nu, 24 år gammal, grunda ett eget bryggeri – för att göra öl han själv tyckte om.

Vid Herzog, en kulle väster om floden Red Main, köpte Hugo Bayerlein lite mark och ansökte om att bygga mälteri, brygghus, kylhus och bostadshus. Det bryggeri han lät uppföra var ovanligt på sin tid eftersom de flesta bayerska bryggerier drevs av bagare eller krögare som bryggde sin egen öl med enkla förutsättningar. Hugo Bayerlien tog i rejält från början. Han satsade på ny teknik och såg till att skaffa rejäl lagrings- och kylkapacitet i källarna under bryggeriet. Framgången lät inte vänta på sig. Försäljningen växte snabbt i Bayreuth, men också långt bort längs de otillgängliga bayerska bergsvägarna. Snart var Hugo Bayerleins bryggeri en symbol för staden och hela Bayerns öllanskap.

År 1934 var Bayreuther Bierbrauerei det största bryggeriet i regionen, då hade Hugo Bayerlein sålt sitt livsverk till lokala finansiärer som med kraft och finansiella muskler investerade stort och utvecklade verksamheten. Man fick också göra en omfattande återuppbyggnad då destilleriet skadades svårt under andra världskriget. 1965 förvärvade familjen Maisel en stor del av aktierna i Bayreuth. Maisel drev ett eget familjebryggeri bara hundra meter bort. De två bryggerierna gick in i ett framgångsrikt samarbete. De båda bryggerierna fungerar självständigt, men samarbetet och synergieffekterna är många. Bland annat har man ett gemensamt brygghus och en gemensam tappningsanläggning. Dock låter man Bayreuther fokusera på underjästa öltyper, medan Maiselbryggeriet gör de toppjästa. Vid Bayreuther ansvarar bryggmästare Horst Weiß för produktionen. Han säkerställer kvalitetsstandard och brygger frankiska och bayerska ölspecialiteter enligt traditionella hantverksmetoder.

Alla ölsorter som produceras vid Bayreuther är baserade på den bayerska renhetslagen från 1516. Den slår fast att endast fyra ingredienser får användas. Vatten, korn, humle och jäst. Man använder också den urgamla Bayerska metoden ”Edelreifung” där ölet i likhet med champagne får en andra jäsning på flaska.

I dag säljer Bayreuther sina öl under två namn: Bayreuther Bierbrauerei och Bayreuther Brauhaus. I sortimentet finns klassiska bayerska ölstilar som helles, pilsner och weissbier samt frankiska stilar som zwickel och landbier.

Bayreuth (1813–1883) är kanske mest känt för den store operakompositören Richard Wagner, som 1870 gift sig med Franz Liszts dotter Cosima och flyttat till Bayreuth. I Bayreuth lät Wagner bygga ett operahus och han har sin vila i parets trädgård under en sten utan inskription – ”ty alla vet vem som ligger där”. Till staden med sina 75 000 invånare vallfärdar både öl- och operaentusiaster från hela världen. Inte minst för att se den årliga uppsättningen Nibelungenlied – ett upp till 16 timmar lång Opera som räknas till musikhistoriens stora mästerverk.

Produkter från Bayreuther Bierbrauerei