en fin julkrubba med halmtak

Jul-quiz!

Julen är en årlig högtid som firas i många delar av världen för att hedra födelsen av Jesus Kristus. Den är känd för traditioner som inkluderar dekoration av julgranar, utbyte av julklappar, adventskalendrar, julsånger och julbak. Många familjer samlas för att njuta av speciella måltider och delar tid tillsammans. Julen är också en tid för att uttrycka generositet och medkänsla genom välgörenhet och gåvor till behövande. Symboler som jultomten, misteln och stjärnan över Betlehem är vanliga inslag i juldekorationer.

Det ä mycket att hålla reda på. Vad kan du om julen?

stockholm slott i nattljus
Fråga 01

Vid jultid har vår kungen mycket att stå i. Han ska inte bara hålla jultal till folket, han ska sätta upp adventsstjärnor i alla fönstren på Drottningholm slott. Många stjärnor blir det. Hur många fönster har kungen på sitt slott?

julgran som lastas på en bil
Fråga 02

Så här års lever alla unga granar farligt i skogen. Risken att få kulor i grenen och glitter i håret är alldeles uppenbar. Men en gran har lurat julfirare i många år. Granen finns i Dalarna och är världens äldsta träd, hur gammal är egentligen dalmasen ”Old Tjikko”.

en liten italiensk bil
Fråga 03

Julen är en gammal högtid, men när uppfanns egentligen hjulen?

en mamma som dansar med sitt bar och pappa spelar gitarr
Fråga 04

Gruppen Wham! Fick en riktig brottarhit med sin ”Last Christmas”. Trots att det blivit en sport att inte bli ”Whamanized” så är det svårt att klara sig i ”Whamageddon” som går ut på att inte att höra låten i december. Det är inte alldeles enkelt, hur många gånger spelas Last Christmas på Spotify i december?

tre fiskar på is
Fråga 05

Försäljningen av delikatessen lutfisk rasar och nu riskerar denna klassiker att försvinna från våra jultraditioner. Men vad är det för sorts torkad fisk man lägger i kalk och soda och blaskar med i en vecka innan den för möta sin béchamelsås.

ostbågar på fest med julmust
Fråga 06

Julmust är kanske julens allra viktigaste dryck, hur mycket bälgar varje svensk i sig under julfirandet?

et par som lägger pussel framför tv
Fråga 07

Karl-Bertil Jonsson är en verklig välgörare bland samhällets utstötta. Vad var det i paketet som gatflickan Beda Persson så ömt tryckte till sin barm?

två som skålar med vinglas
Fråga 08

Ett glas sherry till jul vill kanske mormor ha, vilken av dessa är inte en sherry?

fru som håller i en julskinka
Fråga 09

Rimmar är det många som gör till sina julklappar, men rimmar en egen julskinka är det inte så vanligt att man gör längre. Hur länge ska skinkan rimmas i salt, socker och salpeter enligt de klassiska recepten?

restaurang i japan
Fråga 10

Japanerna äter sin julmiddag på en lite udda plats enligt en gammal tradition, var?

en tv på en köksbänk
Fråga 11

Julkalendern har fått generationer att bänka sig framför tv:n i 63 år. Många har skrivit tv-historia, andra har varit utskällda fiaskon. En kalender är så populär att den faktiskt fått vara julkalender hela tre gånger, vilken?

julkrubba med jesus
Fråga 12

Berättelsen om Jesusbarnet i stallet, krubban och de tre vise männen nämns bara i Lukasevangeliet. När tror man att denna legend, som hela den kristna världen firar med sång och högläsning egentligen nedtecknades?

Upptäck vårt sortiment av drycker

Visa fler
Gå till [...]