en midsommarstång

Midsommarquiz!

Fira den svenska sommaren med oss genom att testa dina kunskaper om en av Sveriges mest älskade traditioner – midsommar! Hur mycket vet du egentligen om dans runt midsommarstången, traditionella maträtter och gamla folktro? Vårt quiz tar dig på en resa genom allt som gör midsommarfirandet så speciellt.

Klicka på knappen nedan för att börja quizzet och utmana dina vänner och familj. Låt oss se vem som är den ultimata midsommarexperten!

en groda
Fråga 01

Den vackra midsommarsången ”Små Grodorna” har använts i ett oväntat sammanhang, vilket?

en gås
Fråga 02

2023 var året då allt stämde för ”Stranded Goose”. Äntligen lyckades den flerfaldiga semifinalisten vinna i två raka set och fick efter glimrande spel ställa sig överst på prispallen i Kubb-VM. Från vilket land kommer världsmästarna

midsommarblomster
Fråga 03

I Einar Molins kända Midsommarblomster tonsatt av Lillebror Söderlundh lyder texten ”Midsommarnatten plockar jag klöver och timotej, karibacka och ängsull och blyga förgätmigej, Karibacka är ett dialektord för en mycket välkänd blomma, vilken?

snapsglas
Fråga 04

Vid väldigt många midsommarbord sjungs ”Helan Går”. Denna gamla trumpetfanfar från tidigt 1800-tal är en av våra mest kända melodier, så känd att den faktiskt fått tjänstgöra som nationalsång vid ett omtalat tillfälle, vilket?

midsommarörter
Fråga 05

Varför kallas Johannesörtsbrännvin ibland för Hirkum Pirkum?

en skepp ovanifrån
Fråga 06

Sommarens store skald är självklart Evert Taube. Odödliga är hans sjömansvisor om Fritiof Andersson och hans äventyr i världens alla hamnar. Hur länge var Evert själv till sjöss?

en liten gosse
Fråga 07

Den vanligaste födelsedagen i Sverige är den 22 mars, vad har det med sommaren att göra?

en midsommarstång
Fråga 08

I småländska Lessebo reser man varje år en något udda och rikskänd midsommarstång. Vad utmärker den?

en gammal man
Fråga 09

I Danmark och Norge firas midsommar under namnet S:t Hans. Vem var S:t Hans?

midsommarblomster
Fråga 10

Midsommarstången kallas ibland för majstång, varför det?

potatis
Fråga 11

Färskpotatis, sill, gräslök och gräddfil, mer midsommar kan det inte bli, men när började gräddfil säljas i svenska butiker?

gräs och himmel
Fråga 12

En gammal fin tradition i bondesverige var att man på midsommarmorgonen skulle gå ut och rulla sig naken i gräset, varför då?

Upptäck vårt sortiment av drycker

Visa fler
Gå till [...]