nyårsfyverkerier

Quiz – vad kan du om att fira nyår?

Nyårsfirandet är en global tradition som markerar övergången från det gamla till det nya. Det firas med fyrverkerier, middagar med familj och vänner, nyårslöften, festliga kläder och dekorationer, klockringning vid midnatt, TV-sändningar och evenemang, skål och kramar, musik och sånger som ”Auld Lang Syne,” och olika kulturella traditioner som förenar människor runt om i världen i glädje och hopp inför det kommande året.

Vad kan du om detta? Här ett quiz om nyår!

ingen panik!
Fråga 01

På nyårsfesten är risken stor att man drabbas av en obehaglig åkomma. Vad lider man av om man har fått cenosillicafobi?

en dansk flagga
Fråga 02

I Danmark firar man inträdet på ett lite ovanligare sätt, hur?

en massa finska flaggor
Fråga 03

Vad heter gott nytt år på finska?

skumpaglas
Fråga 04

Champagne, den där drycken man spiller på gatan eller altanen vid tolvslaget, hör alla nyårsfester till, vem sägs ha uppfunnit den?

abba som skivomslag i gitarr
Fråga 05

Abbas Happy New Year har streamats över 100 miljoner gånger på olika strömningstjänster. Videon spelades in i Lasse Hallströms lägenhet på Karlavägen 83 den 8 november 1980. Videon blev känd för att Björn och Benny snurrade runt. Hur löste regissören det?

en hummer
Fråga 06

Till nyår lever man farligt om man är hummer, men en slags hummer får man inte ta med sig hem om man skulle ha råkat få en sådan i hummertinorna, vilken?

fint kött på bänk
Fråga 07

Den finaste delen av oxfilén kallas, ja vadå?

vingård i solnedgång
Fråga 08

Ett eller flera riktigt bra viner är ett måste till nyårssupén, vilket land tog med sina 4,6 miljarder liter vin över tätpositionen som världens största vinproducent 2022?

pain riche eller bröd baguetter
Fråga 09

Lite schyssta välkomstsnittar, kanske med lax och löjrom, serverade på en Pain Riche, hör också nyårsfesten till. Namnet Pain Riche finns inte på franska, där heter det baguette, vem kom på uttrycket i Sverige?

nyårsfyverkerier
Fråga 10

Till nyår klär man upp sig till tänderna med långklänning, sittskor och kanske frack. Men vad heter egentligen frack på engelska?

kinesiskt nyår med lampor
Fråga 11

Det kinesiska nyårsaftonen firas inte den 31 december. 2024 kommer nymånen som inleder firandet den 10 februari. Då lämnar vi kaninens år och inträder i, ja vadå?

kaffekopp med uppmaning att gå upp
Fråga 12

Nyårslöften är ju någonting för alla oss med goda intentioner. Omkring 15 % av oss avger nyårslöften. Undersökningar visar att ganska många faktiskt håller sina löften, hur många?

Upptäck vårt sortiment av drycker

Visa fler
Gå till [...]