roliga ägg med roliga ansikten

Vad kan du om påsken? Gör vårt påskquiz!

Påsk är en kristen högtid som firas för att minnas Jesu Kristi död och uppståndelse, en av de viktigaste händelserna inom den kristna tron. Enligt den kristna tron dog Jesus på korset för att sona människors synder, och tre dagar senare uppstod han från de döda. Påskfirandet markerar denna händelse och inkluderar en rad olika traditioner och ceremonier.

Förutom dess religiösa betydelse har påsken även blivit en folklig högtid som firas med olika traditioner runt om i världen. Dessa inkluderar att färga ägg, ordna påskäggjakter, dekorera med påskliljor och andra vårbetonade symboler samt att njuta av särskilda maträtter och sötsaker som är förknippade med påsken.

Vad kan du mer om påsken?

påskblommor
Fråga 01

Att påsken är gul vet vi alla, men varför är det så?

påskmust
Fråga 02

Påskmust är som bekant julmust med annan etikett. I Sverige älskar vi vår must och pimplar i oss 70 miljoner liter årligen. Harry Roberts hemliga recept är lika hemligt som telefonnumret till Påven. När utvecklade Harry Roberts julmusten hemma i Örebro?

solnedgång
Fråga 03

När påsken ska firas bestämdes på kyrkomötet i Nicaea redan år 325. Det gäller att hålla redan på solkalendern om man ska veta när det är dags för påskharen att komma. När firas den hoppande påsken egentligen?

jesusstaty
Fråga 04

Kristna och katoliker firar påsk till minne av Jesus uppståndelse. Judarna firar också påsk, men varför då?

godisklubba
Fråga 05

Till påsken fyller vi våra påskägg med godis i enorma mängder. Runt 7 000 ton brukar vi tugga i oss. Men hur mycket pengar spenderade hushållen på choklad, marsipankycklingar och sega råttor år 2018?

ett ägg i äggkopp
Fråga 06

Svenskarnas förtjusning i vad som är viktigast på påskbordet brukar undersökas av flera institut. Ägg och sill toppar alltid, men vad brukar hamna på tredje plats i underökningarna?

en rolig gud
Fråga 07

Vad heter den fruktbarhetsgudinna som gett påsken dess engelska och tyska namn?

målade ägg med gubbar
Fråga 08

I Sverige är vi förtjusta i ägg. Men två länder sopar banan med oss och är ännu större äggätare, vilka länder?

hare vit
Fråga 09

Påskharen är en kul kompis som gömmer godisägg i våra trädgårdar. Men var kommer den traditionen ifrån?

liten påskkyckling
Fråga 10

Att pynta med påskris är en gammal fin tradition i de svenska hushållen, men varför började man att ta in björkris till påsk?

björkskog
Fråga 11

Långfredagen och skärtorsdagen känner vi till, men vad heter egentligen onsdagen före skärtorsdagen?

egg nogg äggtoddy
Fråga 12

En klassisk äggtoddy passar perfekt till påsk, en varm äggtoddy har mycket gamla anor. Varifrån kom traditionen att vispa socker och äggulor pösigt och fylla upp med varm mjölk och rom eller whisky?

Upptäck vårt sortiment av drycker

Visa fler
Gå till [...]