ett bord med drinkar margarita och en bål kanna

Drinkar

Drinkar, cocktails eller groggar – vad är skillnaden?

Drinkar, cocktails eller groggar, kärt barn har många namn brukar man säga. Var gränserna går mellan det ena och det andra är inte alldeles glasklart. En drink kan vara en cocktail eller en grogg, men en cocktail kan bara vara en cocktail. Förvirrande, ja visst, i synnerhet på svenska, eftersom begreppen går i varandra mer än på andra språk.

Lite förenklat kan man säga att en drink är ett samlingsnamn för alla former av blandade drycker med fler än två ingredienser. Päronsoda och vodka är en grogg, men om du pressar i några droppar lime har du gjort en drink. Serverar du den därtill i ett högt glas är det definitivt ingen cocktail. En cocktail består av tre eller fler ingredienser, den är ofta mindre och serveras i regel, men inte alltid, i särskilda cocktailglas. När en cocktail första gången definierades vid 1800-talets början bestod den av sprit, socker, bitter och vatten, det vill säga receptet på en Old Fashioned. Varför det heter cocktail är det ingen som kan svara på. Flera teorier har lanserats, men ingen är mer sann än någon annan. På senare år har också begreppet mocktail börjat användas. Det är helt enkelt en alkoholfri cocktail, eller drink om man så vill.

Drinkar är mycket trendigt och serveras i barer över hela världen. Varje bar med självaktning har en meny och några signaturdrinkar som kreativa bartenders tillreder, ofta med stor skicklighet och engagemang. Ska man söka drinkens rötter måste man långt tillbaka i tiden. Man brukar nämna Amiral Edward Vernon, eller kapten grogg som han gått till historien som. Han ska i ett försök att stävja dryckenskapen ombord på sina fartyg i brittiska flottan ha blandat vatten och citron i spritransonerna och på så sätt uppfunnit den första drinken.

Negroni - den bittra italienska drinken som tagit världen med storm

Drinkrecept finns i det oändliga, många av dem har blivit odödliga klassiker, inte minst tack vare amerikanska filmer och litteratur. Det finns flera topplistor över de mest populära varianterna. De senaste åren har de ofta toppats av Negroni – den bittra italienska drinken som består av gin, röd vermouth, Campari och garnerats med apelsin. Negroni har hög alkoholhalt, är mycket lätt att blanda och har blivit en favorit bland bartenders världen över.

Old Fashioned - urmodern som står överst i stamträdet

Old Fashioned har länge varit den mest populära drinken. I synnerhet i USA där Old Fashioned är en stor favorit. Old Fashioned är drinkarnas urmoder och står överst i stamträdet. Den blandas med whisky eller rom i sin enklaste form och härstammar från en tid när smaksättning av sprit var nödvändig för att göra den mer njutbar. Ju elegantare barerna blir desto mer serveras drinkarna som cocktails. Tjusiga Dry Martini och Manhattan är två sådana exempel. Och ju varmare länderna är desto sötare och fruktigare blir de också ofta. I Mexiko svalkar Mojitos och i Karibien är det rombaserade Daiquiris. I den amerikanska Södern dricker man gärna whiskeydrinkar som Mint Julep, medan barer i Storbritannien ofta har favoriter som Gin och Tonic och Espresso Martini. Drinkar kan också vara årstidsbundna. Somriga Aperol Spritz är omåttligt populär när solen gassar, medan varma kaffedrinkar och hotshots är vinterns stora barsuccéer.

Enligt det ledande internationella dryckesmagasinet Drinks International såg topplistan över världens tio populäraste drinkar 2022 ut så här:

  • Negroni
  • Old Fashioned
  • Dry Martini
  • Margarita
  • Daiquiri
  • Aperol Spritz
  • Espresso Martini
  • Manhattan
  • Mojito
  • Whiskey Sour

Här hittar du våra utvalda recept på drinkar av alla dess slag. Med vår stora samling av goda drinkrecept hoppas vi ge dig inspiration till att blanda gyllene drycker, försöka dig på komplexa drinkar, prova på smakfulla shots eller en svalkande bål. Här lär vi dig också hur man kan garnera, servera och andra tips och råd.

Klicka dig fram genom att välja spritbas i din drink eller bara skrolla dig neråt i listan bland cocktails, longdrinks, shots och varma kaffedrinkar.

Ett par grundregler gäller däremot alltid!
1. Ha alltid mycket is! Om du har för lite is i en drink kommer isen att smälta och du får en urvattnad drink som inte är kall.
2. Använd alltid färska juicer. Det är inte svårt att pressa en apelsin!
3. Garnera din drink smakfullt. Inte för mycket och inte för lite.

Drinkar