Aperol Spritz

Aperol Spritz är en av världens mest populära drinkar, med ursprung i norra Italien i början av 1900-talet.

Drinken är vacker, enkel att göra och underbart god med mycket smak av apelsin, vanilj och bittersöta frukter. Sötman i drinken balanseras lätt upp eller ner genom att tillsätta mer söt Aperol eller torrt mousserande vin.

Ingredienserna

Aperol Spritz är mycket lätt att blanda hemma och förberedelserna få. Allt du behöver är Aperol, mousserande vin, bubbelvatten, apelsiner, is och vinglas på fot. Säkerställ också att alla ingredienser är väl blandade i glaset för bästa möjliga balans och upplevelse av drinken. Till exempel hälla vinet i glaset före Aperolen så blandar sig ingredienserna lättare.

Tilltugg till Aperol Spritz

Aperol har fått sitt namn från det italienska ordet ”apero”, som betyder öppna. Aperol Spritz är en så kallad aperitif, en aptitretare som öppnar upp inför måltiden och förbereder smaklökarna på vad som komma skall. Bitterheten och sötman som är så typisk för Aperol gör att en spritz passar till många typer av tilltugg. I Italien serverar man ofta Aperol Spritz med Venetos traditionella småplock, cicchetti. Beroende på väder, årstid, om det när nära havet eller uppe i bergen kan cicchetti vara gjorda på kött, ost, fisk, grillade grönsaker med mera. Cicchetti brukar ofta presenteras smakfullt upplagda på bardiskarna. Många olika småplock passar till Aperol Spritz, som klassiska italienska aperitivos 

 • Oliver
 • Färska frukter som vindruvor, apelsiner och jordgubbar.
 • Lufttorkad skinka
 • Salami
 • Ostar. exempelvis franska getost, mozzarella, eller burrata.
 • Salta chips och nötter.

Vilket glas passar bäst till Aperol Spritz?

Det klassiska sättet att dricka en Aperol Spritz är i ett stort och generöst vinglas med avlång kupa och hög fot. Men den går såklart att njuta i många olika typer av glas, från klassiska spritzglas till vanliga rödvinsglas. Stora glas är att föredra. Drinken blir både alkoholsvag och läskande.
Här hittar du våra Aperol-glas

Historien bakom Spritz

Spritzens ursprung är till stora delar obekant. Det tyska namnet på en pur-italiensk drink är onekligen lite förvånande. Troligen uppkom det på 1800-talet under den österrikiska ockupationen. Namnet kan ha att göra med det tyska verbet ”spritzen”, som betyder spraya med det kan också komma från de mousserande österrikiska vinerna såsom Sekt. De tyskspråkiga gränssoldaterna blev förtjusta i att dricka de lokala vinerna från Veneto. Eftersom Norditaliens viner var kraftfullare och mer alkoholstarka än vad de var vana vid började de spritza, eller spreja, vinet med vatten. Vanligt vatten ersatte man först under sent 1910-tal med bubbelvatten och några år senare bytte de vinet ut mot bittersöta aperitifer och torrt mousserande vin.

Första gången världen fick se Aperol var på handelsmässan i italienska Padova 1919. Bakom drinken stod familjeföretaget Fratelli Barbieri och bröderna Luigi och Silvio Barbieri som arbetat i sju år med att utveckla den perfekta aperitifen. Receptet de tog fram i sin lilla vinbutik i Padova är exakt detsamma i dag som för 100 år sedan trots drinkens eskalerande popularitet. Det mesta i originalreceptet är hemligt, men bland de många ingredienserna är det lätt att urskilja pomerans, bittra och söta apelsiner, rabarber och kinin. Under efterkrigstiden blev Aperol populärt, särskilt bland unga vuxna i städer som Milano, Verona, Venedig och Turin. Den norditalienska traditionen att dricka spritz har under 2000-talet spritt sig till stora delar av världen och har i dag blivit något av en symboldrink för den italienska dryckes- och maltkuluren, på samma sätt som aperitivon.

Betyg
Skriv ut
Basdryck
Aperitif Aperol Mousserande vin
Kategori
Klassiska drinkar
Smaktyp
Aperitif / Bitter Fruktiga drinkar
Tillfälle
Aperitif Brunch Fördrinkar Påsk Sommar Vår

Ingredienser

 • 3 delar torrt mousserande vin
 • 2 delar Aperol
 • 1 skvätt bubbelvatten
 • Apelsinskiva

Tillredning

 1. Fyll ett stort glas med is.
 2. Häll på på ingredienserna.
 3. Garnera med apelsinklyfta.
 4. Tips! Börja med det bubbliga vinet för att ingredienserna lättare ska blandas.

Kommentarer

En underbar drink,fick tipset på systemet!🥰

Vad kul att du fick tipset där! 😀

Tack för Mors Dag receptet, passar bra att göra
på Mors Dag

Upptäckte denna underbara drink på en kanalkryssning i Nederländerna 2016.