Manhattan

manhattan drink med glas

Manhattan

Drinken Manhattan, en av de riktiga klassikerna. Enkel att blanda. Komplexa smaker. Stark. Manhattan är precis som en cocktail ska vara. Det sägs att receptet till dagens Manhattan-cocktail första gången såg dagens ljus, eller möjligen kvällens dunkla belysning, på The Manhattan Club i New York 1874. Den nyvalde guvernören i New York, Samuel J. Tiden ville ha något stärkande innan middagen som anordnades av Lady Randolphe Churchill, varpå hon beordrade något nytt och spännande. Dr. Iain Marshall stod för kompositionen och The Manhattan Cocktail var skapad. Problemet med denna historia är att vid denna tid befann sig Lady Randolphe Churchill i Europa för att föda den son som sedermera skulle komma att tala om Champagne som något som skulle vara kallt, torrt och gratis – Sir Winston Churchill.

Det finns även ett antal referenser till en liknande cocktail, även den kallad Manhattan, som serverades under 1860-talet i nämnda stadsdel och som var uppfunnen av en bartender vid namn Black på en bar på Broadway. Inte lika spännande, men kanske lite närmre sanningen. Vem vet.

Är man en van cocktaildrickare så gillar man Manhattan. Så är det bara. Rena tydliga smaker. Enkla, men ändå med ett otroligt djup. Smaken kan man leka lite med beroende på vilken whisky man väljer. Antingen en bourbon som ger en något mjukare och sötare smak, eller en rye som ger en något “tuffare” Manhattan. I vilken fall som helst så känner man sig alltid en smula belevad när man smuttar på en Manhattan. Gärna på Manhattan.

Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Basdryck
Bourbon-drinkar
Kategori
Klassiska drinkar
Smaktyp
Kryddiga drinkar Söta drinkar
Tillfälle
Aperitif Nyår

Ingredienser

  • 6 cl bourbon eller rye
  • 3 cl röd vermouth
  • 3 stänk Angostura Bitter
  • 1 maraschinokörsbär

Tillredning

  1. Häll ingredienserna i en shaker.
  2. Fyll den med is och skaka en bra stund.
  3. Sila upp i glaset, garnera med ett körsbär och servera.

Kommentarer