Sazerac

ett glas med drinken Sazerac

Sazerac

Sazerac har en mycket gammal historia. Dess ursprung går tillbaka till åren före den franska revolutionen då Bernard Sazerac de Forge började tillverka cognac i sitt familjedestilleri i franska Cognac. Sazeracs cognac blev snart populär och under 1800-talet tog franska emigranter den med sig till New Orleans, där de grundade barer och kaffehus. 1834 öppnade Antoine Peychaud ett apotek på Royal Street där han sålde essenser och bitters. Några år senare tar en viss Aron Bird över caféet på Mercahant Exchange i New Orleans franska kvarter. Den förre ägaren ville koncentrera sina affärer till att importera den allt populärare Sazerac-cognacen. Aron Bird började sälja en drink han kallade Sazerac som han blandade av cognac, Peychauds bitters och fransk absint. Drinken blev omåttligt populär och Aron Bird lät ändra namnet på sitt kaffehus till Sazerac House. När vinlusen ödelade den franska cognacsproduktionen på 1870-talet ersattes cognacen i drinken med ryewhiskey eller bourbon, men namnet Sazerac hade för evigt etsat sig fast i cocktailhistorien. Sazerac brukar anges som den äldsta av USA:s kända drinkar, men den titeln är det flera som aspirerar på. Sedan 2008 är Sazerac stadens New Orleans och staten Louisianas officiella signaturdrink.

Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Basdryck
Bourbon-drinkar Cognac-drinkar
Kategori
Klassiska drinkar
Smaktyp
Aperitif / Bitter Kryddiga drinkar
Tillfälle
After dinner Vinter

Ingredienser

  • 4 cl cognac eller bourbon
  • 1 cl absinth
  • 2 stänk bitters
  • 1 sockerbit
  • citronskal

Tillredning

  1. Lägg en sockerbit i ett "rörglas"
  2. Addera några droppar vatten
  3. Krossa den med en muddlare
  4. Häll på ingredienserna
  5. Lägg i is
  6. Rör en lagom stund
  7. Sila upp i ett "rockglas" fylle med is
  8. Garnera med citronskalet

Kommentarer