Caipirinha

Caipirinha drink nigab

Caipirinha

Att blanda en Caipirinha är lika enkelt att göra som att tycka om. Den sötsura drinken med styrkan i cachaça är ett säkert kort varje solig dag – på stranden eller i trädgården. Receptet har få ingredienser och du kan enkelt göra den hemma i ditt kök eller på altanen. Att krossa is kan vara både kul och spännande. Lätt isen i en handduk (som du inte är rädd om) och hamra med något hårt. Se till att du är på ett ställe där det kan fara omkring lite is – typ i köket eller i trädgården.

Caipirinha är en klassisk, traditionell brasiliansk romdrink med anor från början av 1900-talet. En Caipirinha är alltid gjord på cachaça, ett brännvin som påminner om rom. Cachaçan görs på färsk saft från sockerrör, medan man destillerar rom från kokt sockerrörssaft – melass. Smaken påminner om rom, men är lite vassare i karaktären. Precis som rom så finns cachaça både som vit olagrad och som en gulbrun variant som lagrats på träfat. Det går också att göra ett Caipirinha-recept fast med vodka istället - då blir det en Caiprinoska, och med ljusrom blir det en Caipirissima - kärt barn har många namn.

Avnjut gärna din Caipirinhadrink efter en lång dag på stranden. Den härliga syran och den smakrika spriten gör att det kittlar gott både i munnen och i huvudet.

Kort om bakgrunden till Caipirinha

Mycket innovation härstammar från medicin och krig. Och ibland i kombination. Gin och tonic har sitt ursprung i ett beskt elixir som de brittiska kolonisatörerna tog för att komma undan malarian i Indien. De kom sedermera underfund med att om de adderade sötma och sprit så blev medikamentet till och med välsmakande och man blev både full och frisk. Caipirinhan har inte samma historia, men en liknande bakgrund. I detta fall var det inte malarian som skulle undvikas. 1918 härjade spanska sjukan i stora delar av världen och i São Paolo gjorde man en brygd på lime, vitlök och honung för att bota de sjuka. Huruvida liv räddades ska jag låta vara osagt, men än idag används receptet för att bota förkylningar. I vilket fall som helst så adderades gärna alkohol till huskurerna för att sätta extra fart på behandling. Plötsligt hade någon tagit bort honungen och vitlöken, adderat socker och is, och vips så hade vi Caipirinhan som vi känner den idag.

Peru har sin Pisco Sour, England har sin Pimm’s Cup och Italien sin Negroni. Brasiliens nationalcocktail är Caipirinha. Vilken har vi i Sverige…?

Receptet är till en drink.
Tidsåtgång: ca 3 minuter

Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Basdryck
Cachaça Rom-drinkar
Kategori
Klassiska drinkar
Smaktyp
Sour-drinkar
Tillfälle
After dinner Sommar

Ingredienser

  • 6 cl cachaça
  • 1 st lime
  • 2 tsk socker
  • Krossad is - att krossa is kan vara både kul och spännande. Lätt isen i en handduk (som du inte är rädd om) och hamra med något hårt. Se till att du är på ett ställe där det kan fara omkring lite is – typ i köket eller i trädgården.

Tillredning

  1. Hacka limefrukten i bitar.
  2. Muddla den tillsammans med sockret.
  3. Häll på spriten och fyll glaset med krossad is.

Kommentarer