Negroni

Det sägs att greve Negroni skapade denna cocktail genom att be en italiensk bartender byta ut clubsodan mot gin i hans Americano. Året var 1919. Kanske var det så. I vilket fall som helst så blev den inte den världssuccé som det senare skulle bli. Första gången receptet till Negroni sätts på pränt är i The U.K.B.G. Guide to Drinks och i Cocktail and Wine Digest, båda publicerade 1955. Redan 28 år tidigare hade i Harry McElhone beskrivit The Boulevardier i sin bok Barflies and Cocktails. The Boulevardier är i princip en Negroni med bourbon istället för gin. Eller är det kanske så att Negroni är en Boulevardier med gin istället för bourbon…

För många konnässörer är Negroni en av världens finaste cocktails. Smaker som gifter sig extremt elegant. Djup smak. Stark. Varar länge. Dessutom väldigt enkel att blanda. Lika delar gin, söt vermouth och Campari. Sen är det klart. Experimentera ALDRIG med proportionerna. Den är perfekt. Balanserad och ljuvlig. Visst, man kan prova olika sorters gin och olika sorters vermouth, men balansen är fortfarande där om du håller dig knivskarpt till proportionerna. Inget för nybörjare kanske, men sällan är ett tre år långt träningsläger i drinktillvänjning så ljuvligt som när man verkligen kan uppskatta en Negroni.

Betyg
Skriv ut
Basdryck
Aperitif Campari Drinkar med gin Hendrick's
Kategori
Klassiska drinkar
Smaktyp
Aperitif / Bitter
Tillfälle
After dinner Aperitif

Ingredienser

  • 1 del Campari
  • 1 del gin
  • 1 del röd vermouth

Tillredning

  1. Blanda ingredienserna i ett tumblerglas
  2. Fyll på med rikligt av is
  3. Rör runt försiktigt
  4. Garnera med apelsin
  5. Servera gärna med lite jordnötter

Kommentarer

Jag tycker att Camparin kan bli för dominerande om man tar lika delar av alla tre, så jag tar istället en halv del Campari och en halv del färskpressad blodapelsin (funkar så klart med vanlig apelsin oxå).
Helegroni har närstående döpt den till 🥰

Låter spännande! Tack för tipset!