Sidecar är en klassisk konjaksdrink med anor från 1910-talet. Sidecars recept är en mycket komplicerad historia och sin enkelhet till trots så är Sidecar en lite klurig cocktail att lyckas med; Som bartender ska du känna dina cognacsorter väl för att hitta balansen mellan spritbas, sötma och syra. En söt cognac kräver mindre Cointreau och kanske en gnutta mer syra, medan en torr dito är välförtjänt av motsatsen. Vårt recept på Sidecar nedan kan ses som en bra utgångspunkt, men testa dig fram för att hitta både det som passar dig och dina gäster perfekt.
Kort om Sidecars historia och uppkomst
Advokaten och cocktailkonnässören David Embury hävdar att denna cocktail skapades av en vän till honom under första världskriget. Vännen ska tydligen ha farit fram på de parisiska gatorna sittande i en sidovagn till en motorcykel, och frekventerade en liten bistro var denna eminenta cocktail ska ha sett dagens ljus för första gången. Embury själv förtäljer inte vilken bistro som hade den äran, men andra sprithistoriker nämner både Harry’s New York bar och Paris Ritz. Huruvida Paris Ritz skulle klassas som bistro ska vi låta vara osagt. Embury påstår att drinken hade sex eller sju ingredienser när den skapades, men när Embury själv 1948 författade sin bok “The Fine Art of Mixing Drinks” använder han ett förenklat recept – åtta delar brandy, en del triple sec och två delar citronjuice. Visst, man kan testa detta recept, men jag gissar att man bör vara något av en “bar fly” för att njuta detta skarpa elixir.
Kommentarer