en flaska cointreu med en röd drink bredvid

Cointreau-drinkar

Letar du efter goda cointreaudrinkar? Här hittar du mängder av saftiga drinkrecept med cointreau/triple sec som bas - för en hemmakväll eller fest.

Den mest klassiska drinken Cointreau förknippas med är ändå Margarita.

Hur många gånger har man inte smuttat på en Margarita… Saltkristaller på läpparna som gifter sig fint med den oljiga tequilan, sötman från likören och syran från citrusfrukten. Margarita är en perfekt drink vid vilken infinitypool som helst. Varför inte i Acapulco…

Uppkomsten av denna klassiska tequiladrink är tämligen omtvistad. Här följer en av dessa. En historia skvallrar om att receptet till Margarita föddes 1938 på Rancho La Gloria strax söder om Tijuana, Mexiko. Bland gästerna fanns en dansös vid namn Majorie King med den beklagansvärda åkomman att hon var allergisk mot den mesta sprit, förutom tequila. Kanske för att få den undersköna fröken King på fall, skapade ägaren till etablissemanget, Carlos “Danny” Herrera, en drink baserad på just tequila. Den saltrimmade kanten adderade både smak och justerade saltbalansen efter en het dag på stranden. Huruvida fröken King fattade tycke för señor Herrera förtäljer inte historien, men att en hel värld fattade tycke Margaritan råder ingen tvekan om.

Vill ni läsa en annan som är mer officiel har ni den här.

Receptet på Margarita bygger som 100-tals andra cocktails på den klassiska 3:2:1-formeln. 4 delar sprit, 2 delar likör och 2 del citrus. Med den enkla formeln i bakhuvudet kan du härja runt i barskåpet och kreera fritt efter eget tycke och smak.

Margaritan kan så klart serveras i vilka glas som helst, men vill man göra det på rätt sätt, vilket man ju vill, så använder man ett dedikerat Margaritaglas som är en variant på en Champagnecoupe, där glaset vidgas från botten och upp i två steg. Margaritaglasen är väldigt vida vilket gör att man får en rejäl mängd salt att “krydda” sin drink med.

En vanlig variant på den klassiska Margaritan är Frozen Margarita. Drinken mixas på precis samma sätt, men glaset fylls med krossad is. Det kanske är precis den man vill ha när man ligger där vid poolen i Acapulco och funderar på om det är dags för ännu ett dopp.

Drinkar