Cosmopolitan

Cosmopolitan är tillsammans med Manhattan den riktigt stora New York-drinken. Ingen annan cocktail är lika förknippad med ett flärdfullt cityliv som Cosmopolitan, eller Cosmo, som man säger på Westlight, The Crown, Preslounge eller någon av de andra coola takbarerna i city.

Cosmopolitan fick sitt stora genombrott i kultserien Sex and the City kring millennieskiftet där Carrie Bradshaw och hennes väninnor glänser med Cosmopolitans i eleganta stilett-glas lika höga som derars klackar. Men när tjejerna i Sex and the City beställde och blev bjudna på Cosmos i avsnitt efter avsnitt hade drinken redan många år på nacken.

Historia

Som med så många drinkar är det svårt att riktigt fånga in Cosmopolitans födelseplats. Det snurrar en och annan urban legend kring den trendiga drinken, men dess rötter går att följa ända tillbaka till andra världskriget. Sitt namn Cosmpolitan skulle den dock få betydligt senare. Troligen blandades den första moderna Cosmopolitan-drinken på 1960-talet när företaget Ocean Spray fått stort genomslag på den amerikanska marknaden för en ny tranbärsjuice. På barer i Florida serverades då en Harpoon, som drinken kallades. Den var påfallande lik det vi i dag skulle kalla för Cosmopolitan. Under namnet Cosmopolitan slog drinken igenom i gay-Communitys i 1980-talets San Fransisco.

Odeon bar

Den läckert rosa drinken blev mycket populär och kom snart att förknippas med ett alternativt sätt att leva. Vid den här tiden kom en ung bartender i New York i kontakt med drinken, Tom Cecchini. Han arbetade vid den här tiden på den heta innekrogen Odeon Bar, enligt en ofta återgiven berättelse – och den som får anses som den mest trovärdiga – var det han som i samband med ett besök från San Fransisco försökte kopiera drinken. Av en tillfällighet använde han Cointreau. Absolut Vodka hade just lanserat sin Absolut Citron och med färskpressad  limejuice och tranbärsjuice, som råkade finnas till hands, blandade han sin version av Cosmopolitan. Han berättar själv hur han serverade personalen drinken och servitriserna blev ”som tokiga” och ville dricka den om och om igen. Odeon bar var vid den tiden en verklig jetset-bar med Madonna och Sandra Bernhard som stamgäster. Det dröjde inte länge förrän hela New Yorks kändiselit frågade efter Cosmopolitan.

Detta är bara en av de historier som berättas kring Cosmopolitans födelse. En mystisk kvinna vid namn Sheryl Crook påstås också ha uppfunnit drinken i Miami, och en rad andra barpersonligheter har i olika sammanhang gjort anspråk på att ha varit den första som blandade en Cosmo. Det gick så långt att när Cosmopolitan slagit igenom på allvar även i Europa så skickade Absolut över en journalist till USA för att intervjua alla som påstod sig ha uppfunnit drinken.

Det stora genombrottet

Sitt definitiva genombrott fick Cosmopolitan tack vare tjejerna i Sex and the City. Drinken kom att symbolisera den starka, sexiga, självständiga kvinnan i ett virvlande dejting- och partyliv. Enligt seriens producent var det manusförfattaren Michael Patrick King som föreslog att Samantha skulle beställa en Cosmopolitan redan i det allra första avsnittet. Michael Patrick King drack inte själv men han tyckte att drinken såg så förföriskt vacker ut i sitt höga Martiniglas och att den matchade Samanthas outfit och Manolo Blahnik-skor.

Tom Ceccini berättar att han blev närmast överraskad när Cosmopolitan återigen blev drinken alla skulle ha. Han hade behållit den på drinkmenyerna under hela 90-talet trots att populariteten hade dalat. När så plötsligt alla – och precis alla – inte bara de lokala coola stamgästerna, började fråga efter Cosmopolitan sa personalen till varandra, ”vad är det som händer, är vi inte klara med den där nu”.

I Sverige blommande Cosmopolitan ut runt millennieskiftet. Det blev den stora innedrinken på barer och nattklubbar, särskilt bland unga kvinnor som identifierade sig med Carrie, Miranda, Samantha och Charlotte. Drinken blev också populär i den svenska gayrörelsen. Den vackert rosa färgen slog an och drinkens popularitet växte än mer. I dag finns det inte en bar som inte kan skaka ihop en Cosmo. Cosmopolitan blev en signaturdrink för den moderna citymänniskan med ett namn som nästan övertydligt drar dubbla streck under ett modernt, trendigt citylife. En mer urban drink finns inte.

Betyg (44 röster)
3.5
0 Kommentarer
Skriv ut
Basdryck
Cointreau-drinkar Vodka
Kategori
Klassiska drinkar
Smaktyp
Kryddiga drinkar Söta drinkar
Tillfälle
Aperitif Nyår Vinter

Ingredienser

  • 3 cl vodka
  • 2 cl Cointreau
  • 1 cl färsk limejuice
  • En ”dash” med tranbärsjuice

Tillredning

  1. Häll ingredienserna i en shaker.
  2. Fyll den med is och skaka en bra stund.
  3. Sila upp i glaset och servera.

Kommentarer