Margarita

Berättelserna om Margaritans ursprung är många, och flertalet upphovsmän gör anspråk på att vara skapare av denna klassiska cocktail. En av berättelserna börjar 1948, i staden Acapulco på Mexikos södra kust, med svajande palmer och varma vindar. Den mexikanska kusten hade officiellt förvandlats till en jetsetdestination besökt av den tidens förstklassiga societet.

Kvinnan bakom drinken

Margaret "Margarita" Sames, en förmögen amerikansk societetskvinna känd för att arrangera beryktade festligheter med extravaganta inslag, behövde skapa en drink för en av sina soiréer. Med rika och kända gäster, internationella besökare och ofta skapade med påkostade teman var en fest anordnad av Margaret Sames, känd för att pågå i dagar. För denna specifika tillställning ville hon ha en läskande cocktail för dagtid som man kunde njuta av vid poolen. Naturligt nog vände hon sig till två av sina favoritdrycker: Cointreau och tequila.

Efter att ha provat många varianter landade Sames på sitt signaturrecept, med limejuice för att balansera alkoholen och en lätt strödd saltkant på glaset för en touch av elegans. En omedelbar framgång blev drinken känd som "Margarita", ett namn myntat av Sames make, och receptet spreds över världen av Sames inflytelserika vänner.

Ingen Margarita utan Cointreau

Genom åren har variationerna av Margarita blivit oändligt fler än antalet påstådda upphovsmän, men en ingrediens består; Cointreau.

Vi låter Margarets Sames bevingade ord befästa detta faktum: ”A Margarita without Cointreau, isn’t worth its salt”.

Betyg
Skriv ut
Basdryck
Cointreau-drinkar Likör Tequila
Kategori
Klassiska drinkar Margaritas
Smaktyp
Sour-drinkar
Tillfälle
Aperitif

Ingredienser

  • 4 cl tequila
  • 2 cl Cointreau
  • 2 cl limejuice
  • Salt för att rimma kanten

Tillredning

  1. Fukta kanten på ett cocktailglas med lite citronjuice.
  2. Snurra glasets kant i salt.
  3. Häll ingredienserna i en shaker.
  4. Fyll den med is och skaka en bra stund.
  5. Sila upp i glaset och servera.

Kommentarer

Föredrar ett sk. Tumblerglas o On-The-Rocks med Tequila Reposado o Cointreau o Agavesyrup o färskpressad lime o 2 slices lime on top👌🍹🥃