Dry Martini - en klassisk cocktail med en nästan mytomspunnen status i drinkvärlden. I början av 1920-talet började drinken Martini få den formen och smaken vi idag känner igen. London Dry Gin fanns på plats och cocktailbarer växte upp som svampar i Amerikanska och Europeiska storstäder. Dry Martini som drink är busenkel - gin och torr vermouth som skakas och dekoreras med oliv eller citronskal.
Proportionerna i en Dry Martini
Det svåra är att hitta de proportioner man tycker bäst om. På 20-talet var det vanliga förhållandet 2:1. Sedan verkar det som att gindelen ökade 1 del med varje årtionde under hela 1900-talet för att avsluta med 100:1 på det glada 90-talet. International Bartenders Association menar idag att de rätta proportionerna skall vara 6:1. Det är bara att prova sig fram vad man själv tycker. Lycka till!
Kommentarer
Hej! Jag har en barmästare på mitt extrajobb som säger att det inte ska vara oliver i en riktigt drajja, han säger att då blir det en dirty martini.
Jag har ju fått lära mej att det alltid ska vara oliver i, gärna 2 st! Vem har rätt?
Med vänliga hälsningar Hans Källström
Hej Hans. Kul fråga och som det nog inte finns ETT svar på. En Dry Martini i var mans mun är nog en drink med oliv i. Kanske någon som vill ha citrontwist i. Om det är någon som beställer en Dirty Martini av dig vill antagligen även ha med lite olivspad i drinken.