Gimlet

Gimlet, den perfekta drycken för att svalka sig under varma sommardagar eller njuta av vid elden under kyliga vinterkvällar!

Historien Gimlet

Historien om drinken Gimlet är fylld av mystik och spännande anekdoter som går tillbaka ända till 1800-talet. Ursprungligen skapades denna förfriskande cocktail för att bekämpa sjösjuka bland brittiska sjömän under deras långa resor över haven. Det sägs att den enkla kombinationen av gin och limejuice hade en magisk förmåga att lindra illamående och hålla besättningen i gott mod.

Enligt legenden namngavs drinken efter läkaren Sir Thomas Gimlette, som uppfann receptet på sin tid. Han insåg värdet av C-vitamin mot skörbjugg - en vanlig sjukdom bland sjömän på grund av brist på färsk frukt - och tillsatte limejuice till gin för att göra det mer behagligt att dricka ombord.

Gimletens popularitet spred sig snabbt inom militären, där soldaterna också använde den som ett botemedel mot tristess och ensamhet under sina uppdrag. Snart började man även servera gimlets i eleganta barer runtom i världen, vilket ledde till dess status som en klassisk cocktail.

Idag kan du njuta av denna historiska dryck både i sin klassiska form med gin och limejuice eller genom variationer med vodka eller andra smaksatta likörer. Oavsett hur du väljer att ta din gimlet så kommer dess syrliga citruskaraktär alltid vara närvarande för att ge dig en uppfriskande smakupplevelse!

Hur smakar en den?

Det är en fråga som många cocktailentusiaster har ställt sig. Svaret kan vara både enkelt och komplex på samma gång. En klassisk Gimlet är känd för sin uppfriskande och syrliga smak, perfekt balanserad med sötman från sockerlagen eller limejuicen.

När du tar din första klunk av en vällagad gimlet möts dina smaklökar av en explosion av citrussmak. Den friska syran från färskpressad limejuice kombineras elegant med den alkoholhaltiga basen av gin eller vodka. Resultatet är en drink som bjuder på både spritsighet och citrusfräschör i varje sipp.

En riktig gimlet ska vara välkyld och serveras i ett isfyllt martiniglas eller ett glas utan fot. Detta gör att drinkens smaker verkligen får ta plats och komma till sin fulla rätt. Det finns även variationer av gimlet där man tillsätter andra ingredienser såsom myntablad eller likörer för att ge drinken extra dimensioner.

Så om du letar efter en cocktail som kombinerar det bästa från citrusvärlden med den sofistikerade karaktären hos gin eller vodka, då kommer du inte bli besviken på hur en riktigt bra gimlet smakar!

Vilka ingredienser innehåller en klassisk gimlet?

En klassisk gimlet är en välsmakande cocktail som består av endast några få ingredienser. Huvudingredienserna i en traditionell gimlet är gin och limejuice. Dessa två komponenter blandas sedan med is för att skapa den perfekta balansen mellan syrlighet och sötma.

Gin, som utgör basen för denna drink, ger en distinkt smakprofil med sina örtiga toner och aromatiska kvaliteter. Det finns olika typer av gin att välja mellan, men de flesta bartenders föredrar en torr gin för att uppnå den rätta karaktären i sin gimlet.

Limejuice är det andra viktiga elementet i en klassisk gimlet. Den fräscha citrusyran bidrar till drinkens uppfriskande smak och ger den dess karakteristiska syrlighet. För att få bästa resultat bör man använda färskpressad limejuice istället för butiksköpt juice, eftersom det ger en mer naturlig smakupplevelse.

Förutom dessa grundläggande ingredienser kan vissa bartenders lägga till sockerlag eller sirap för att justera sötman på sin gimlet. Men det beror helt på personlig preferens och kan variera från recept till recept.

Sammanfattningsvis innehåller en klassisk gimlet huvudsakligen gin, limejuice samt eventuellt sockerlag eller sirap beroende på individuell smaksättning. Med bara några få noggrant utvalda ingredienser skapas denna cocktail som erbjuder både balans och komplexitet i smaken. Så nästa gång du är ute efter

Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Basdryck
Drinkar med gin Hendrick's
Kategori
Klassiska drinkar
Smaktyp
Sour-drinkar
Tillfälle
Aperitif Nyår Sommar Vår Vinter

Ingredienser

 • 5 cl Gin
 • 3 cl limejuice
 • 2 cl sockerlag
 • (du kan även byta ut lime och sockerlag mot 4 cl Shake-it Mixer Lime)
 • Limeskiva

Tillredning

 1. Häll alla ingredienser i en shaker
 2. Fyll på med is
 3. Skaka allt vad tygen håller
 4. Dubbelsila upp i ett snyggt glas
 5. Garnera med lime
 6. Servera och njut

Kommentarer