Sazerac Manifest

Upplev en modern och smakrik variant av den ikoniska drinken Sazerac. Fredrik guidar dig genom en enkel metod för att blanda  och lyckas med denna fantastiska cocktail.

Så blev Sazerac till

Historien bakom Sazerac-drinken sträcker sig tillbaka till tiden före den franska revolutionen, då Bernard Sazerac de Forge startade sin cognacstillverkning i familjens destilleri i Cognac, Frankrike.  Cognacen följde med till New Orleans av franska emigranter under 1800-talet. Där serverade man den på etablerade barer och kaféer i området som har kommit att bli känt som de franska kvarteren.

År 1795 anlände Amedie Peychaud, en invandrare från Haiti, till New Orleans och förde med sig ett hemligt familjerecept på en bitter. År 1838 öppnade hans son, även han vid namn Amedie Peychaud, ett apotek på 123 Royal Street i de franska kvarteren. Apoteket sålde olika essenser, bitters och mediciner. Familjens bitter blev ingrediensen i en tonicmedicin där fransk cognac och socker också ingick för att skapa en unik smakupplevelse. Det sägs att den första gången drinken serverades var till frimurare, som lät den stå i äggkoppar medan de ägnade sig åt sina ritualer. Det franska ordet för äggkopp är "coquetier", och det här serveringssättet kan vara det mytologiska ursprunget till ordet "cocktail". Ursprunget av ordet "cocktail" är dock fortfarande ett mysterium med flera teorier och ingen definitiv sanning.

Från cognac till rågwhiskey

Kring 1850 tog Aaron Bird över Merchant Exchange Coffee House i de franska kvarteren från den tidigare ägaren Sewell T. Taylor, som ville fokusera på importen av den allt mer populära Sazerac-cognacen. Aaron Bird började servera en drink som han kallade Sazerac, som innehöll cognac, Peychauds bitter och fransk absint. Han marknadsförde drinken genom annonser i de lokala franskspråkiga tidningarna, vilket kan vara den första marknadsföringen av en blandad drink. Cocktailen blev otroligt populär, så populär att Aaron Bird till och med bytte namn på sitt kafé till Sazerac Coffee House. När vinlusen förstörde den franska cognacproduktionen på 1870-talet ersatte man cognacen i drinken av rågwhisky eller bourbon, men namnet Sazerac hade för alltid etsat sig fast i cocktailhistorien. År 1873 kom bartendern Leon Lamote på idén att tillsätta en skvätt absint för att ge drinken dess lakritssmak.

Sazerac idag

Sazerac är betraktad som en av USA:s äldsta och kändaste drinkar, men det finns andra som också aspirerar på just den titeln. Sedan 2008 är Sazerac officiellt utnämnd som signaturdrink för både staden New Orleans och delstaten Louisiana. I oktober 2019 öppnade The Sazerac House i de historiska franska kvarteren i New Orleans. Detta spännande museum och upplevelsecenter är dedikerat åt cocktailkulturen och drinkar såsom Sazerac.

Traditionellt sett blandar man en Sazerac genom att använda två glas. I det första glaset ryewhiskey eller cognac med sockerlag, Peychauds bitters och is. I det andra glaset tillsätts absinten som ska täcka glasets insida genom att glaset roteras med vätskan i. Avslutningsvis silas isen av från den första blandningen och hälls försiktigt i det absintsköljda glaset. För att ge extra smak kan man gärna tillsätta citronskal.

Denna traditionella och karakteristiska metod att blanda Sazerac gör den till en unik och uppskattad del av cocktailhistorien. Genom att uppmärksamma Sazeracs betydelse har New Orleans och Louisiana gjort den till en viktig symbol för sin cocktailkultur.

Betyg
Skriv ut
Basdryck
Jägermeister
Kategori
Moderna klassiska drinkar
Smaktyp
Kryddiga drinkar
Tillfälle
Aperitif Fördrinkar

Ingredienser

  • 3 cl rågwhiskey
  • 3 cl Jägermeister Manifest
  • 4 stänk cocktailbitter
  • 1 cl sockerlag
  • citronzest

Tillredning

  1. Häll alla ingredienser i ett "rörglas"
  2. Fyll på med is
  3. Rör drinken kall
  4. Sila upp i ett lågt glas utan is och garnera med citronzest

Kommentarer

Vilken massa smörja. Allt som sägs är sant men det krävs en femåring för att inte fatta galoppen. Tänk igenom idén en gång till och gör försök nr 2!

Hej Tjarla. Hänger inte riktigt med i din ganska otrevliga ton. Vilken galopp menar du?