Edward Bloms sommarbål med smak av jordgubbar och fläder

Vad kan vara somrigare än jordgubbar och fläder i en stor bål! Edward Blom visar hur de enkelt och gott blandar en somrig och fräsch bål med smak av sommar och sol.

Liknande bål har jag gjort många midsommrar, men slutgiltigt recept komponerade jag till nu till "Festligare". /Edward

Betyg (0 röster)
0
0 Kommentarer
Skriv ut
Basdryck
Likör Mousserande vin Vin
Kategori
Bål
Smaktyp
Söta drinkar
Tillfälle
Sommar

Ingredienser

  • 1 kg jordgubbar, i tunna skivor
  • 1/2 dl fläderlikör t.ex. "Saint Germain" (Flädersnaps som "Hallands fläder" eller koncentrerad flädersaft fungerar också, men då blir det förstås torrare respektive sötare.)
  • 1/2 dl limoncello
  • 1 flaska Riesling Spätlese (halvtorr mot: typ 3-6 % socker) - t.ex. Moselland Rieseling Spätlese 2021, eller om man vill lyxa till det: Deidesheimer Herrgottsacker.
  • 1 flaska rosa mousserande (inte allt för billig sort) - t.ex. Rotari Rosé
  • ev. ett stänk angostura eller annan bitter
  • istärningar

Tillredning

  1. Kyl alla ingredienserna - helst till 1 grad
  2. Blanda likörerna, vinet och jordubbarna och låt gärna stå och dra en stund i kylskåp
  3. Lägg i is
  4. Häll försiktigt på det mousserande vinet så att så mycket som möjligt att kolsyran blir kvar. Blanda ett par tag ytterst försiktigt för att inte slå bort kolsyran
  5. (Fusk: Är ni väldigt sena och inte hinner skiva jordgubbar och dryckerna inte är nog kalla, kan man ersätta de skivade jordgubbarna med djupfrysta jordgubbar. Blir nästan ännu godare, men är inte lika vackert.)

Kommentarer