Rusty Nail

Ett tumblerglas med isbitar, lite citrusskal och drinken Rusty Nail.

Rusty Nail

Enklare än så här kan en cocktail knappast bli – drinkreceptet på Rusty Nail är en snabb historia att fixa ihop när det vankas whiskydrinkar. 7,5 cl whisky och 1,5 cl Drambuie. Men varianterna är oändliga… Rusty Nails originalrecept säger att det ska vara blended whisky, men går alldeles utmärkt att prova sig fram med diverse maltwhisky och du har plötsligt en helt annan drink. Whiskyns karaktär sätter så klart en väldigt stark prägel på drinken och Drambuien ger en liten söt släng som gör att även whiskymotståndaren kan slänga på Fly Me to the Moon på grammofonen, sätta sig i läderfåtöljen och sippa på en Rusty Nail.

Gillar man skotsk whisky, då gillar man Rusty Nail. Lite som en lätt sockrad virre. Tung, men ändå lite söt på läppen. Kan absolut tänka mig en efter en vindpinad golfrunda på Bruden Bay. Salt i håret och sött på läppen. Men ändå stärkande och spirituell.

Det råder viss oklarhet i var och när denna cocktail mötte en törstande mun för första gången. Vissa hävdar att Rusty Nails historia sträcker sig ända tillbaka till 30-talet då den kallades för B.I.F. efter The British Industries Fair. Vi kan tänka oss att smaker som denna går hem bland kostymprydda herrar i mustasch som rest hemifrån för att titta på separatorer och ventiler. I vilket fall som helst så tog det ganska många år innan drinken fick sitt nuvarande namn och recept. Enligt cocktailgurun Dale DeGroff så kommer Rusty Nail i sin nuvarande form från 21 Club på Manhattan och börjades serveras ungefär när Don Draper var i högform på Sterling Cooper Advertising Agency i Mad Men. Namnet skrevs i sten när Gina MacKinnom, styrelseordförande i Drambuie Liqueur Company nämnde drinken i The New York Times. En extra knuff i popularitetens riktning fick den då Frank Sinatra, Dean Martin och de andra i The Rat Pack sågs häva Rusty Nails i långa banor i både barer och på film.

Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Basdryck
Likör Whiskydrinkar
Kategori
Klassiska drinkar
Smaktyp
Söta drinkar
Tillfälle
After dinner Vinter

Ingredienser

  • 7,5 cl Skotsk blended whisky - Grant's Family Reserve
  • 1,5 cl Drambuie

Tillredning

  1. Blanda ingredienserna i ett tumblerglas.
  2. Fyll på med rikligt av is.
  3. Rör runt försiktigt.
  4. Servera gärna med lite jordnötter.

Kommentarer