White Russian

drinken white russian

White Russian

White Russian är en klassisk cocktail som görs av vodka, kaffelikör, grädde och serveras kall på is. Det finns många varianter och det är vanligt att grädden ersätts med mjölk. Mjölkdrinkar hade länge ett mindre sofistikerat skimmer över sig, även om mjölk och grädde har en förmåga att gifta sig med många likörer och fruktsmaker. I dag ser man annorlunda på mjölkdrinkar. Numera är mjölkdrinkar mycket populära och blandas både som longdrinks och cocktails – White Russian kan göras som båda.

White Russian var från början en Black Russian. Drinken uppfanns 1949 av Gustave Tops, en belgisk bartender på Hotel Metropole i Bryssel. Han komponerade sin Black Russian genom att blanda vodka och kaffelikör. Drinken förärade han Perle Mesta, den dåvarande USA-ambassadören i Luxemburg som bodde på hotellet. Gustave Tops ville få uppmärksamhet och passade på att dedicera drinken till Perle Mesta eftersom hotellet hade ett så celebert besök – vad den djupt kristna ambassadören tyckte om det tilltaget vet vi inte, men vi kan misstänka, hon var nämligen helnykterist. Perle Mesta torde därmed vara den enda absolutisten som fått sitt namn i cocktailhistorien och hon är nu för evigt förknippad med denna drink.

Så blev det en White Russian

Gustave Tops fick sin uppmärksamhet och steget till att göra en kaffedrink med mjölk är inte särskilt stort. White Russian omnämns första gången 1961, men redan då var drinken välkänd på barer även långt utanför Belgien. Varför White Russian heter just Russian är omdiskuterat, det kan ha med den ”ryska” basingrediensen vodka att göra, men också syfta på spänningarna mellan USA och Ryssland.

Riktigt poplär blev drinken i och med kultfilmen The Big Lebowski från 1998. I filmen dricker The Dude (Jeff Bridges) White Russian i hela nio scener. Resultatet blev att drinken blev lika kultförklarad som filmen och varenda bar började servera den vita cocktailen.

Betyg (14 röster)
4.5
0 Kommentarer
Skriv ut
Basdryck
Likör Vodka
Kategori
Klassiska drinkar
Smaktyp
Kryddiga drinkar
Tillfälle
Aperitif Brunch

Ingredienser

  • 5 cl vodka
  • 3 cl kaffelikör
  • 3 cl mjölk

Tillredning

  1. Fyll ett tumblerglas med is
  2. Häll i ingredienserna och rör om
  3. Toppa med mer is
  4. Servera

Kommentarer