Cuban Manhattan

rom matusalem man med flaska

Cuban Manhattan

Manhattan, en av de riktiga klassikerna. Enkel att blanda. Komplexa smaker. Stark. Precis som en cocktail ska vara. Det sägs att denna cocktail första gången såg dagen ljus, eller möjligen kvällens dunkla belysning, på The Manhattan Club i New York 1874. Den nyvalde guvernören i New York, Samuel J. Tiden ville ha något stärkande innan middagen som anordnades av Lady Randolphe Churchill, varpå hon beordrade något nytt och spännande till guvernören. Dr. Iain Marshall stod för kompositionen och The Manhattan Cocktail var skapad. Problemet med denna historia är att vid denna tid befann sig Lady Randolphe Churchill i Europa för att föda den son som sedermera skulle komma att tala om Champagne som något som skulle vara kallt, torrt och gratis – Sir Winston Churchill.

Det finns även ett antal referenser till en liknande cocktail, även den kallad Manhattan, som serverades under 1860-talet i nämnda stadsdel och som var uppfunnen av en bartender vid namn Black på en bar på Broadway. Inte lika spännande, men kanske lite närmre sanningen. Vem vet.

Är man en van cocktaildrickare så gillar man Manhattan. Så är det bara. Rena tydliga smaker. Enkla, men ändå med ett otroligt djup. Smaken kan man leka lite med beroende på vilken whisky man väljer. Antingen en bourbon som ger en något mjukare och sötare smake, eller en rye som ger en något “tuffare” Manhattan. I vilken fall som helst så känner man sig alltid en smula belevad när man smuttar på en Manhattan. Gärna på Manhattan.

Betyg (7 röster)
3
0 Kommentarer
Skriv ut
Basdryck
Rom
Kategori
Klassiska drinkar Moderna klassiska drinkar
Smaktyp
Söta drinkar
Tillfälle
Aperitif Vinter

Ingredienser

  • 6 cl mörk rom
  • 3 cl röd vermouth
  • 3 stänk Angostura Bitter
  • 1 maraschinokörsbär

Tillredning

Kommentarer