Rom & Cola eller Cuba Libra

Cuba Libre är en klassisk drink med en fascinerande historia. Den sägs ha sitt ursprung på Kuba och har blivit en ikonisk cocktail världen över.

Historiskt sett tros Cuba Libre ha sitt ursprung under det spansk-amerikanska kriget på 1890-talet. Kuba kämpade för sin självständighet från Spanien, och USA var involverat i kriget. Det sägs att amerikanska soldater och frivilliga, efter krigets slut, besökte Kuba och började blanda lokal rom med den nyligen importerade Coca-Cola.

Drinken fick namnet "Cuba Libre", som betyder "Fritt Kuba" på spanska, som en hyllning till Kuba som just hade befriats från spansk kontroll. Symboliskt representerade denna drink Kuba's frihetskamp och dess framtida oberoende.

Cuba Libre är vanligtvis gjord av rom, färsk lime och cola. Den har blivit en populär och välkänd drink som ofta serveras med is och en skiva lime som dekoration.

Det är en symbol för både en historisk tidpunkt och Kuba's strävan efter självständighet och frihet. Drinken har sedan spridit sig världen över och förblir en favorit på barer och fester, inte bara för dess smak utan också för den historiska anknytningen den bär med sig.

Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Basdryck
Rom-drinkar
Kategori
Klassiska drinkar
Smaktyp
Söta drinkar
Tillfälle
Sommar

Ingredienser

  • 5 cl rom
  • 10 cl cola

Tillredning

  1. Ta fram ett highball glas
  2. Lägg i mycket is
  3. Fyll upp med rom och cola
  4. Pressa i lime och garnera

Kommentarer