Hen-drinken

hen-drinken tullarmore nigab

Hen-drinken

Biologiskt upplever kvinnor och män smak på olika sätt. Samtidigt påverkas vi också av normer och daterade föreställningar kring smak och smakpreferenser. Baserat på forskning om sensorik har whiskeyproducenten Tullamore D.E.W., tillsammans med sensorik-forskaren Johan Swahn och bartendern Josephine Sondlo, tagit fram Hen-drinken. En drink skapad för att ifrågasätta kulturella skillnader kopplade till smak och samtidigt föra människor närmre varandra.

För att en drink ska tilltala både män och kvinnor, visar forskningen att det är viktigt att smakintensiteten inte blir för hög. Hen-drinken har därför en avvägd del sötma för att tilltala männens förkärlek till det som är sött. Samtidigt balanseras den upp med syra och en hint av beska, för att inte chocka kvinnors ofta känsligare smaksinne. Bartendern Josephine Sondlo har utgått från forskningen och arbetat fram Hen-drinken. Basen innehåller bland annat kallbryggt Sencha-te, Champagne-socker och har toner av äpple, honung och vanilj.

Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Basdryck
Tullamore D.E.W.
Kategori
Moderna klassiska drinkar
Smaktyp
Kryddiga drinkar
Tillfälle
After dinner

Ingredienser

  • 5 cl Tullamore D.E.W.
  • 2 cl Verjus (druvsaft som kan köpas i mataffären)
  • 20 ml Champagne- och Senchasocker
  • 5 droppar vanilj- och cynarbitter
  • Toppa med 20 ml Komboucha

Tillredning

  1. Champagne- och Senchasocker: Reducera champagne/cremant/prosecco/cava till hälften på låg värme. Addera två delar socker till en del av vätskan. Rör tills sockret är upplöst. Häll upp i ren behållare/flaska och låt svalna. Håller i ca två veckor i kylskåp.
  2. Kallbrygg sedan tre matskedar Senchate och låt stå i minst två timmar. Ju längre teet får stå och dra, desto högre beska. Sila tebladen och använd det kallt tillagade teet för att späda ut champagnesockret – en del socker till en del te.
  3. Vanilj- och cynarbitter: Två delar vaniljbitters och en del cynar (italiensk bitter gjord på kronärtskocka, finns i systemets bestälnningssortment). Får man inte tag på vaniljbitters går det bra att byta ut mot den klassiska Angosturan som finns på de flesta systembolag. Blanda och häll i en liten flaska. Håll kylt. Håller hur länge som helst.
  4. Kombinera alla ingredienser förutom Kombuchan i en shaker och fyll upp med is.
  5. Skaka och sila ner i ett highball-glas.
  6. Fyll glaset med klar is av god kvalitet och toppa med Kombuchan.

Kommentarer