Irish Coffee

Irish Coffee är en av de mest klassiska drinkarna. Det finns inte en bartender som inte har en kanna kaffe beredd bakom bardisken i fall något sällskap vill avsluta sin middag eller sitt pubbesök med en värmande Irish.

Irish Coffee är stilbildaren som har fått en lång rad efterföljare och skapat en helt egen kaffegenre inom longdrinks och hot shots.

Historien bakom Irish Coffee

Irish Coffee har en fascinerande historia. Vem som egentligen uppfann den kan diskuteras, men två namn brukar nämnas. Vi ska till Irland under brinnande världskrig.

Det finns en berättelse om hur det gick till när Irish Coffee föddes. Det ska ha varit sent en vinternatt 1943. Ett passagerarplan lämnar Shannon Airport med kurs mot New York. Efter flera timmar i luften försämras vädret och kaptenen beslutar att vända om. Ett morsetelegram skickas till flygplatsens kontrolltorn för att informera om återkomsten. Restaurangen har stängt, men personalen med kocken Joe Sheridan i spetsen kallas tillbaka för att ta emot de skärrade resenärerna som trötta, hungriga och frusna lyckligt landade några timmar senare. Joe Sheridan slog då en skvätt irländsk whiskey och en skvätt grädde i kaffet. Det varma whiskykaffet var precis vad de trötta passagerarna ville ha. Det sägs att någon frågade om det var brasilianskt kaffe, Sheridan lär ha svarat ”No it’s Irish coffee”.

Skröna eller inte är svårt att veta, men efter den kvällen blev det en återkommande ritual att hälsa Amarikaflygen välkomna med Irish Coffee på Shannon Airport. Vid den här tiden flög amerikanska krigskorrespondenter, politiker och militärer över Atlanten i skytteltrafik. Det var en lång och besvärlig resa utan bekvämligheter på hög och kall höjd. När resenärerna äntligen tog mark på Shannon Airport utanför Foynes och Limerick på sydöstra Irland stod personalen redo med en varm kopp kaffe spetsad med irländsk whiskey och grädde (ungefär samma recept som irländarna använder när de äter havregrynsgröt på morgonen – grädde och whisky, kan aldrig bli fel. Den välkomnande kaffedrinken blev snart ryktbar och det började talas om den bland amerikaner som flög över Atlanten.

En annan man, Jack Koeppller i San Fransisco lär också ha en del med Irish Coffee att göra. Jack Koeppller drev vid den tiden Buena Vista Café i San Francisco. Natten till den 10 november 1952 tog han hjälp av den amerikanske reseskribenten Stanton Delaplane för att försöka återskapa en Irish Coffee. Efter stängning slog de sig ner och provade sig genom olika varianter, men Koeppller var inte nöjd, framförallt sjönk grädden i kaffet och så skulle det inte vara. Koeppller blev besatt av att återskapa originalet. Han flög till och med till Shannon för att på ort och ställe bokstavligen gå till botten med Irish Coffee. Han övertalade också Joe Sheridan att resa till San Francisco för att dela med sig av sina kunskaper. Väl hemma igen fortsatte Koeppller att experimentera. Han fann att Tullamore D.E.W. var whiskyn som skulle användas. Tullamore D.E.W. tillverkades vid den tiden vid ett destilleri i den irländska staden med samma namn. I dag görs den i Middleton tillsammans med mycket annan irländsk whiskey. Problemet med den sjunkande grädden fick Koeppller hjälp att lösa av en mejeriägare som rekommenderade honom att använda grädde, som stått i 48 timmar och skummat till perfekt konsistens.

Buena Vista Café

Buena Vista Café har blivit Irish Coffees hemvist på jorden, en vanlig dag serveras över 2 000 Irish Coffee och under en hektisk weekend upp till 2 500 om dagen. Att se bartenderna på Buena Vista tillreda Irish är ett skådespel. De ställer upp en lång rad kaffeglas på bardisken, fyller dem med varmt vatten, som hälls ut och ersätts med två sockerbitar, därefter hett kaffe och Tullamore Dew, sist en kall, tung klick grädde ovanpå.

Historien om Irish Coffee är ofta berättad, men det finns andra uppgifter om ursprunget, bland annat sägs Sheridan ha inspirerats av en drink med kaffe, whiskey och grädde som han serverades redan 1940 på puben ”Dolphin in Dublin”, där tillsatte whisky och grädde för att dölja smaken av det dåliga krigskaffet. Det finns också belägg som visar att det serverades Irish Coffee i New York redan fyra år innan natten på Buena Vista då Koeppller och Delaplane satt och experimenterade.

I dag är Irish Coffee alla kaffedrinkars moder, och receptet har kopierats och förändrats i hundratals varianter, men originalet består och är lika klassiskt och omtyckt som någonsin.

Betyg
8 Kommentarer
Skriv ut
Basdryck
Tullamore D.E.W. Whiskydrinkar
Kategori
Kaffedrinkar Klassiska drinkar
Smaktyp
Kryddiga drinkar
Tillfälle
After dinner Vinter

Ingredienser

 • 4 cl Tullamore D.E.W.
 • Kaffe
 • 1 stor tesked farinsocker
 • Lösvispad grädde

Tillredning

 1. Värm glaset.
 2. Lägg i farinsockret i glaset.
 3. Häll i whiskeyn.
 4. Häll på varmt kaffe.
 5. Rör så att sockret löser sig.
 6. Lägg försiktigt lösvispad grädde på toppen, så att det blir som ett lock.
 7. Servera (utan sugrör) och njut.

Kommentarer

Var kan man köpa glasen?

Barkonsult har liknande. Finns här

Använd inte farinsocker som består av sockerkristaller och mörkbrun sockersirap, det blir godare med brunt rörsocker, eller demerara socker.

Enig med dig

Låter gott till Halloween med svart vinbärsblod
runt

Drinken med grädde smakar gott efter maten!

Bör väll även vara lite farin/riven choklad/kaffepullver uppepå grädden. Och självklart även mer än 4 cl whisky det måste smaka lite mer av den goda whiskyn.

Jamenvisst. Man kan riva/strö på lite olik varianter av ”kryddning”. Petter förslår i videon även muskot. Och mängden whisky reglerar man såklart efter tycke o smak. 😀