Irish Old Fashioned – en trendig drink i irländsk tappning

Irish Old Fashioned – en trendig drink i irländsk tappning

Två glas innehållande drinken Irish Old Fashioned, med en drinksked intill.

Irish Old Fashioned – en trendig drink i irländsk tappning

Linus B. Morgan, bartender på Bar Reisen har tillsammans med irländsk whiskey Tullamore D.E.W. tagit fram tre drinkar inspirerade av den irländska folksjälen. Nu släpps den andra, en irländsk version av den trendiga drinken Old Fashioned – Irish Old Fashioned.

De senaste åren har Old Fashioned-trenden vuxit sig allt starkare och nu kommer den i irländsk tappning. Linus B. Morgan, som står bakom Irish Old Fashioned, har bytt ut den amerikanska whiskeyn mot Tullamore DEW som är lenare i smaken. Han har även tillsatt Guiness Syrup vilket passar bra till whiskeyns vaniljtoner.

  • Resultatet är en drink med mycket sötma samtidigt som man känner smaken av whiskeyn. Istället för att döljas så lyfts Tullamore DEW fram på ett trevligt sätt tillsammans med tonerna av aprikos och blommor, säger Linus B. Morgan, bartender på Bar Reisen.

Linus poängterar att det är viktigt att lägga tid på sockerlagen när man ska blanda en bra Irish Old Fashioned. Som bas används Guiness Syrup där det viktigaste är att ösa bort allt skum från ölen och säkerställa att allt socker är helt löst. Ett tips är att göra drinken i ett separat glas där man rör drinken tillsammans med vanliga iskuber och därefter servera den i ett annat glas med en stor isbit i. Använd mycket is och rör inte om i drinken för mycket om du vill undvika att få en vattnig drink.

  • Old Fashioned är den drink jag själv oftast beställer och det är mycket spritiga drinkar överlag som gäller idag. Trenden startade i samband med Mad Men och har vuxit sig starkare med tiden. Nu känns tiden mogen för att laborera och leka lite mer med drinken och spriten istället för att tillsätta olika smaker, vilket ställer högre krav på bartendern då det krävs noggrannhet på millimetermått. Irish Old Fashion består egentligen av sötma, bitterhet och ett rejält mått med alkohol, säger Linus B. Morgan, bartender på Bar Reisen.

Läs mer om irländsk whiskey.

Nedan finns ett recept för den som vill blanda drinken själv, men det går även att få den serverad på Bar Reisen, Stockholm.

Betyg (2 röster)
3
0 Kommentarer
Skriv ut
Basdryck
Tullamore D.E.W.
Kategori
Moderna klassiska drinkar
Smaktyp
Söta drinkar
Tillfälle
Aperitif Vinter

Ingredienser

  • 6 cl Tullamore D.E.W.
  • 1 cl Guinness Syrup
  • Garnering: Citronskal

Tillredning

Kommentarer