Varmt kryddvin med Casalforte

glas med kryddad vindrink

Varmt kryddvin med Casalforte

Nu går startskottet för årets mest stämningsfulla, men också hektiska, årstid. Att njuta av varmt kryddvin med goda plockrätter känns som en fin inledning på julfirandet. Vintermys när det är som allra bäst.

För många är glögg en aning för sött, därför kan du enkelt göra ditt egna kryddvin. På så sätt kan du både bestämma sötman, men också få julkryddningen precis så som du vill ha den. Och basen, alltså själva vinet, är viktig. I vinet från Casalforte har man använt sig av en del av druvorna som torkats med Venetos lokala vinmakartradition, Apassimentometoden. Genom att torka en del av druvorna får man ett koncentrerat och kraftfullt vin fyllt av torkad frukt och mogna bär. Men här finns också toner av varma kryddor, en aning vanilj och mörk choklad. Helt enkelt smaker som passar ypperligt för julhelgens kryddvin.

Recept och bilder kommer från Caroline i Köket

www.carolineikoket.com

Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Basdryck
Vin
Kategori
Bål
Smaktyp
Söta drinkar
Tillfälle
Juldrinkar

Ingredienser

  • 1 lliter Casalforte Collezione Campistorti (nr 6346)
  • 2 dl vatten
  • 1 ¼ dl brun farin
  • 2 kanelstänger
  • 4 kryddnejlikor
  • 1 stjärnanis
  • 1 tsk hela kardemummakärnor
  • ½ dl skivad färsk ingefära
  • skal av ½ apelsin (skalat med potatisskalare)

Tillredning

  1. Koka vatten, socker, kryddor, ingefära och apelsinskal sakta under lock cirka 5 minuter.
  2. Ta kastrullen från värmen och låt dra 45 minuter–1 timme.
  3. Sila lagen och blanda med vinet.
  4. Värm kryddvinet försiktigt vid servering, det får inte koka.

Kommentarer