Recept

en glas med drinken och cocktailen screwdriver

Vodka

Den mest sålda spritsorten
Vodka är världens mest sålda spritsort och helt omistlig i alla barer. Drinkar med vodka är klassiker över hela världen. Den har i sig en mild smak, vilket gör drinkarna till en angenäm smakupplevelse där vodkan lyfter andra ingredienser utan att dess egen spritkaraktär markeras allt för mycket.

Vodka är en mycket gammal spritsort, vars egentliga ursprung inte är klarlagt. Ordet ”vodka”, kommer från det ryska ordet ”voda” (det lilla vattnet) vilket onekligen vittnar om ett östligt ursprung. Dessutom kommer flera av världens mest kända vodkamärken österifrån, som storsäljaren Smirnoff, som säljer dubbelt så mycket som andra stora vodkamärken. Smirnoff är förvisso amerikansk, men skapades av exilryssar som flydde undan tsaren. De allra äldsta beläggen för att det har förekommit vodkatillverkning är från 800-talet. Då benämns den klara spriten som ”brödvin”, vilket tyder på att basen varit spannmål, troligen vete eller råg, även om i synnerhet polackerna menar att vodka alltid gjorts och måste göras av potatis.
Bas i världens mest kända drinkar
Vodka är basen i flera av världens mest kända drinkar med vodka, som Cosmopolitan, Bloody Mary, White Russian, Moscow Mule och många fler. Drinkar med vodka blev särskilt populära under 1900-talets senare hälft. Då gjorde framgångsrika marknadsföringskampanjer och produktplaceringar i stora Hollywoodproduktioner och tv-serier drinkar med vodka till något självskrivet på alla hippa innebarer och i var medveten barbesökares hand – inte minst var svenska Absolut bidragande, som i sin tur fick en draghjälp av popkonstnärer som Andy Warhol och andra berömdheter vars ikoniska verk med vodkaflaskor numera tillhör konsthistorien och popkonstens portalverk. De coola citytjejerna i Sex and the City drack Cosmopolitans i var och varannan scen och i tv-serier som Dallas och Falcon Crest var en välplacerad vodkaflaska en del av standardrekvisitan. Det mest slående exemplet är att till och med James Bond övergav sina Dry Martinis och gick över till Vodkatini – shaken not stirred. Drinkar med vodka, long drinks och cocktails blev under 1970-talet än mer populära. Plötsligt skulle alla göra drinkar med vodka, man köpte drinkböcker och shakers, skaffade likörer som Grenadin och Cointreau och satte fram vodkaflaskor på sin drinkvagn i gillestugan. Vi lärde oss namn som Bloody Mary, Gröna Hissen och Gimlet och det som tidigare mest hade varit groggar med sprit och läsk blev nu sofistikerade drinkar med vodka.

Att dessa drinkar med vodka blivit så omtyckta beror till stor del på att vodka har en relativt len och mild grundsmak vilket gör att drinkar med vodka kan få väldigt skiftande karaktär beroende på vad de blandas med. Med andra spritsorter som gin och whisky får drinkar och cocktails en tydlig karaktär av spritbasen, medan drinkar med vodka maskerar spritens eventuella fräna smaker likt en kameleont.
Mycket populärt
Drinkar med vodka har på 2000-talet blivit än mer populära i och med att tillverkarna börjat smaksätta den neutrala spriten. Svenska Absolut var 1986 först med Peppar, därefter kom smaksättningar med citron, päron och mycket annat. I dag står smaksatt vodka för en mycket stor del av försäljningen. Den smaksatta spriten gjorde drinkar med vodka ännu enklare att blanda och bartenders över hela världen fick helt nya verktyg att skapa sina drinkar med vodka av.

Recept