Espresso Martini

espresso martini glas med drink

Espresso Martini

Espresso Martini är en tämligen sentida och elegant drink som tagit sig in på världens alla drinkmenyer. Man kan med fog hävda att Irish Coffee är kaffedrinkarnas största berömdhet, men Espresso Martini  är inte långt efter. Den är modernare, coolare och på många sätt mer populär på världens alla cocktailbarer.

Inte i något land i världen tar man lika allvarligt på kaffe som i Italien. Där om någonstans är kaffekokning en konst. Det är inte särskilt förvånande att det var just i Italien som espresson skapades i slutet av 1800-talet. Det världsberömda presskaffet delar i stort sett både nationalitet och födelsetid med den italienska vermouthen Martini. Espresso Martini har dock ingenting med Italien att göra, bortsett från att det knappast lär finnas en enda trattoria i landet som inte kan servera en perfekt tillredd sådan. Märkligt nog har Espresso Martini inte heller något med Martini att göra.

Historia

Espresso Martini följs av en smått ekivok historia, som högst troligt måste ses som en bland många andra cocktaillegender. Upphovsmannen har i alla fall gjort sitt bästa för att blåsa liv i berättelsen och inte velat berätta vad som är sant eller hur det egentligen gick till. Händelsen lär i alla fall ha utspelat sig på Freds Club och Soho Brasseries i London år 1983. En ung sedermera världsberömd fotomodell ska ha kommit fram till bartendern Dick Bradsell. Med en beslöjad och lätt sömnig blick lär hon bett om en drink som ”Wake me up and then fuck me up!”. Trots att Bradsell under hela sitt liv, han gick ur tiden 2016, vägrade uppge vem modellen var har rollen som den förföriska modellen senare tillskrivits såväl Naomi Campbell som Kate Moss. Sanningen måste dock, som så mycket annat i cocktailvärlden, tas som en tequila – med en nypa salt – eftersom de båda flickorna blott var 13 respektive 9 år vid tillfället. Dick Bradsell har själv berättat om den berömda modellen och hur det gick till den kvällen i en synnerligen spridd video. Baren hade skaffat en ny italiensk kaffemaskin som spred nymalet kaffe omkring sig, så Dick Bradsell fick stå och servera drinkar med kaffepulver på både golv och bänkar. Han säger själv att han hade kaffe överallt vid den där tiden och att det är just därför han kom att tänka på just kaffe när den unga modellen bad om något uppiggande – om det nu ens var någon fotomodell, kanske inte ens en kvinna, en cocktailhistoriker insinuerar att hon hette Brian.

I början av 1980-talet hade vodkadrinkar närmast tagit över den heta cocktailscenen och det var mer eller mindre självklart för en kreativ bartender att använda vodka som drinkbas. Från början hette Dick Bradsells skapelse just Vodka Espresso istället för Espresso Martini. Att den under tidigt 90-tal fick det något förvillande namnet Martini beror på att eleganta drinkar som serverades i Martiniglas hade blivit omättligt populära. Mängder med drinkar fick då tillnamnet Martini utan att ha ett dugg med den italienska vermouthen att göra. Ytterligare en gång skulle Espresso Martini byta namn. Det var när Dick Bradsell börjat som barchef på den nyöppnade restaurangen Pharmacy i Notting Hill. Han valde då att sätta upp Espresso Martini på drinkmenyn som Pharmaceutical Stimulant.

Varianter på en riktig klassiker

Som i många fall finns det fler historier om var och vem som blandade den första Espresso Martinin. Vår egen kaffegök är ju exempelvis tämligen besläktad; kaffe, brännvin och en sockerbit är ju åtminstone snarlikt en klassisk Espresso Martini på espresso, vodka och kaffelikör. Dock verkar de flesta som intresserar sig för cocktailhistorien vara överens om att Dick Bradsell åtminstone är den upphovsman som gjorde drinken populär och som var först med att blanda espresson med kaffelikör.

Kalla kaffedrinkar är om uttrycket tillåts heta. Espresso Martini har fått en lång rad syskon som Espresso Rumtini, Flying Frenchman, Grappa Espresso, Italian Chocolate och många fler. Berömda Difford’s Guide listar över 20 varianter. Vilken vodka och vilken kaffelikör man väljer att använda är naturligtvis en smaksak, men ett gott råd är att välja sorter som man själv tycker är bra. Minst lika viktigt är kaffet, det måste vara riktigt kallt kaffe som gjorts av smakrika färska kaffebönor. Tillsammans skakas ingredienserna i en shaker med is vilket bildar det klassiska skummet som lägger sig på toppen sedan har du en riktigt god och klassisk Espresso Martini.

Här hittar du recept på några varianter:

Betyg (6 röster)
3
0 Kommentarer
Skriv ut
Basdryck
Vodka
Kategori
Kaffedrinkar Klassiska drinkar
Smaktyp
Kryddiga drinkar
Tillfälle
After dinner Nyår Vår Vinter

Ingredienser

  • 3cl vodka
  • 3cl sockerlag
  • dubbel espresso

Tillredning

  1. Häll alla ingredienserna i en shaker
  2. Fyll på med mycket is
  3. Skaka allt vad tygen håller
  4. Sila upp genom två silar
  5. Garnera gärna med ett par kaffebönor

Kommentarer