

Bakverk
Sverige är småkakornas förlovade land. Många av oss har vuxit upp med mor och mormödrar som gärna bullade upp med sju sorters kakor till kaffet. I dag är småkakan åter trendig och har letat sig in i finkrogarnas mest prestigefulla menyer. Bakverk av alla slag är hetare än någonsin. En kaka till kaffet har blivit gastronomisk finkultur, men nu börjar också en kaka till vinet vara minst lika trendigt.
Sverige är en kaffedrickande småkaksnation. För många är vin till mazarinen eller chokladbiskvierna lika otänkbart som läsk till ostron. Men på kontinenten har man länge njutit sina macarons och madeleinekakor till ett glas vin. Egentligen är det väl bara gräddiga tårtor och bakelser som kan vara svåra att matcha med vin. Vi behöver inte gå många decennier tillbaka förrän mormor alltid ställde fram en flaska sherry på kafferepet. Sött vill ha sött är en tumregel som ofta fördjupar det goda. Söta vita dessertviner som sauternes, tokajer och muscatviner från olika håll i världen kan vara helt ljuvliga till kaffebordets läckerheter. Även mousserande söta italienska viner, som till exempel Asti Cinzano, kan vara ett ytterst smakfullt sällskap till bakverken. Kakor och godsaker med mandel är klockrena till de vita dessertvinerna, en mazarin eller en sockerkaka gjord på mandelmjöl och ett glas eiswein därtill kan tysta vilket kaffebord som helst. Till kakor och bakverk där nötter är framträdande är madeira, portvin och söt sherry ofta perfekta tillbehör. Hela spektrat av chokladsmaker gifter sig också på ett fantastiskt sätt till dessa röda dessertviner. Vi ska inte heller glömma champagne, som förmodligen är det enda vin som kan serveras genomgående från förrätt till dessert och efterföljande kaffebord. Välj i så fall gärna en champagne med högre sötma, som till exempel en extra dry eller sec.
Recept











