Alexander Sjögrens hetvägg

Alexander Sjögrens hetvägg

en semla med en whiskyflaska på bord

Alexander Sjögrens hetvägg

Stjärnkocken Alexander Sjögren, svensk representant i Bocuse d'Or 2017,  delar med sig av receptet på sin favoritsemla.

– Jag tar en skvätt Tullamore i den heta väggen – irländsk whiskey är ofta mer mångsidig och fungerar bra till den varma, feta mjölken och grädden i semlan.  Även stinget av bittermandel och kardemumma är smaker som gifter sig väldigt fint till den whiskeyn, säger Alexander Sjögren.

Tillagningstid

2,5 timma

Antal

10 portioner

Receptvy
Tillagningstid
2,5 timma
Antal
10 portioner
Betyg (1 röst)
5
Skriv ut
Kategori
Bakverk Dessert
Måltid
Efterrätt
Tillfälle
Vintermat

Ingredienser

  • 12-20 stycken semlor
  • Whiskey & Kardemummamjölk: 4 portioner

  • 2 dl lantmjölk
  • 2 msk Tullamore D.E.W.
  • 1 ½ msk farinsocker
  • 1 krm mald kardemumma
  • Till degen:

  • 2 dl mjölk
  • 7 dl vetemjöl
  • 25 g jäst
  • 1 st ägg
  • ½ tsk salt
  • 1 msk kardemumma
  • 80 g smör (normalsaltat)
  • 1 dl strösocker
  • Till fyllning:

  • 500 g mandelmassa
  • 1 dl mald mandel
  • ½ dl hackad mandel
  • 1 droppe bittermandelolja
  • 1 msk kardemumma
  • 2 msk vaniljsocker
  • ½ dl florsocker
  • 1½ dl mjölk
  • 3 dl lättvispad grädde till topping.

Tillagning

    Whiskey & Kardemummamjölk: 4 portioner

    1. Koka upp mjölken med socker och kardemumma, tillsätt whiskey och vispa upp ett härligt skum.

    Fördeg: 

    1. Smula jästen.
    2. Värm upp mjölken fingervarmt. 
    3. Blanda mjölken med jästen och hälften av vetemjölet och kör i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg.
    4. Låt vila i 20 min.

    Resten av degen: 

    1. Blanda resterande ingredienser med fördegen och kör någon minut på låg hastighet, sedan lite snabbare i ca 5 minuter. Degen ska bli glansig och fin.
    2. Dela degen i 12-20 bitar beroende på om det önskas stora semlor eller lite mindre. Runda bullarna med händerna och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
    3. Låt jäsa till dubbel storlek under duk i cirka 1,5 timme.
    4. Värm ugnen till 250 grader, sätt in bullarna och sänk till 200 grader.
    5. Grädda i cirka 6-8 minuter, tills de fått en gyllenbrun färg.

    Fyllning: 

    1. Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa. Blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandelfyllning.

    Montering:

    1. Skär av toppen på bullarna.
    2. Pressa lätt på snittytan i bullen för att bilda en liten urskålning för fyllningen.
    3. Lägg på önskad mängd av mandelfyllningen och spritsa på grädde.
    4. Lägg på locket igen och pudra på florsocker.
    5. Placera de färdigmonterade semlorna var och en för sig i djupa tallrikar och häll upp mjölken runt semlorna.