Ingredienser
- 12-20 stycken semlor
- 2 dl lantmjölk
- 2 msk Tullamore D.E.W.
- 1 ½ msk farinsocker
- 1 krm mald kardemumma
- 2 dl mjölk
- 7 dl vetemjöl
- 25 g jäst
- 1 st ägg
- ½ tsk salt
- 1 msk kardemumma
- 80 g smör (normalsaltat)
- 1 dl strösocker
- 500 g mandelmassa
- 1 dl mald mandel
- ½ dl hackad mandel
- 1 droppe bittermandelolja
- 1 msk kardemumma
- 2 msk vaniljsocker
- ½ dl florsocker
- 1½ dl mjölk
- 3 dl lättvispad grädde till topping.
Whiskey & Kardemummamjölk: 4 portioner
Till degen:
Till fyllning:
Tillagning
- Koka upp mjölken med socker och kardemumma, tillsätt whiskey och vispa upp ett härligt skum.
- Smula jästen.
- Värm upp mjölken fingervarmt.
- Blanda mjölken med jästen och hälften av vetemjölet och kör i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg.
- Låt vila i 20 min.
- Blanda resterande ingredienser med fördegen och kör någon minut på låg hastighet, sedan lite snabbare i ca 5 minuter. Degen ska bli glansig och fin.
- Dela degen i 12-20 bitar beroende på om det önskas stora semlor eller lite mindre. Runda bullarna med händerna och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt jäsa till dubbel storlek under duk i cirka 1,5 timme.
- Värm ugnen till 250 grader, sätt in bullarna och sänk till 200 grader.
- Grädda i cirka 6-8 minuter, tills de fått en gyllenbrun färg.
- Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa. Blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandelfyllning.
- Skär av toppen på bullarna.
- Pressa lätt på snittytan i bullen för att bilda en liten urskålning för fyllningen.
- Lägg på önskad mängd av mandelfyllningen och spritsa på grädde.
- Lägg på locket igen och pudra på florsocker.
- Placera de färdigmonterade semlorna var och en för sig i djupa tallrikar och häll upp mjölken runt semlorna.