Chokladfondant

dessert recept choklad fondant med ett glas och vin

Chokladfondant

En klassisk chokladdessert. Försvinnande god. En klassisk chokladdessert och försvinnande god. Känslan när man sätter skeden i en perfekt bakad chokladfondant och den krämiga chokladen sakta flyter ut är svår att överträffa. Ingen av dina gäster kommer att bli besviken! Den rika sötman i vinet matchar desserten perfekt.

Vid bakning är det bra att ha en pålitlig ugn. Hetta upp ugnen till 80 grader, ställ in en skål med vatten med en ugnstermometer i. Kolla av att temperaturen stämmer och är konstant i 30 minuter. Då vet du om din ugn är pålitlig.

Av Smak i Bild: Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Tillagningstid

45 minuter

Antal

6 portioner

Receptvy
Tillagningstid
45 minuter
Antal
6 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Bakverk Dessert
Måltid
Efterrätt
Tillfälle
Nyårsmat Påskmat

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 200 g mörk choklad gärna 70%
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • Recepter är för 6 st formar á 1,5 dl.

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull på medeltemperatur, lyft av kastrullen från plattan och rör ner chokladen så att den smälter.
  2. Värm ugnen till 225 grader.
  3. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver ordentligt i en bunke tills det är fritt från klumpar.
  4. Vispa socker och ägg i en separat bunke.
  5. När den smälta chokladen svalnat till fingervarm, vispas den samman med ägg och socker.
  6. Vispa i de torra ingredienserna.
  7. Smöra små ugnsfasta formar, pudra formarna lätt med mjöl så att fondanten lättare lossnar.
  8. Fondanten ska vara bakad på utsidan och krämig i mitten. Ca 225 grader i 8-13 minuter, allt beroende på din ugns förmåga.
  9. Låt den färdigbakade fondanten stå ett par minuter innan du klappar den ur formen.