Mandelkaka indränkt i Cointreau med crème fraiche och syltade apelsinskal

Cointreau-doppad mandelkaka smaksatt med fänkål, vispad crème fraiche och syltade apelsinskal

Mandelkaka indränkt i Cointreau med crème fraiche och syltade apelsinskal

Alkohol i matlagning är inget nytt, men utöver att blanda vin i en sås är det nog många som skulle klassa sig som nybörjare på området. Ett än mer outforskat territorium för de flesta är alkohol i bakning. Passar överhuvudtaget – exempelvis sprit – i söta bakverk? Det tycker Annie Hesselstad, chefskonditor på kulturcentret Artipelag i Gustavsberg utanför Stockholm, som har tagit fram recept på bakverk som innehåller apelsinlikören Cointreau, smaksatt med fänkål och garneras med vispad crème fraiche och syltade apelsinskal.

Tillagningstid

1 timma

Antal

15 portioner

Receptvy
Tillagningstid
1 timma
Antal
15 portioner
Betyg (7 röster)
3.5
Skriv ut
Kategori
Bakverk Dessert
Måltid
Efterrätt
Tillfälle
Julmat Midsommarmat Påskmat Sommarmat Vårmat

Ingredienser

  • till ca 15-20 st:
  • Mandelkaka med fänkål

  • 200 g smör
  • 175 g mandelmjöl
  • 200 g florsocker
  • 10 g vaniljsocker
  • 5 g salt
  • 4 g bakpulver
  • zest från 1 citron
  • 20 g potatismjöl
  • 5 g malen fänkål
  • 200 g äggvita
  • mandelspån, mandelflagor eller hackad o-rostad mandel att toppa med
  • Syltade apelsinskal

  • 2 apelsiner
  • 300 g vatten
  • 0.5 tsk salt
  • 200 g socker
  • 150 g vatten
  • Cointreau-lag

  • 125 g vatten
  • 125 g socker
  • 100 g apelsinjuice
  • 40 g Cointreau
  • 10 g citronsaft

Tillagning

    Mandelkaka med fänkål

    1. Sätt ugnen på 180 grader och förbered valfria silikonformar att baka i, muffinsplåt med formar går också bra (silikonform bör smöras)
    2. Bryn smöret tills det blir gyllenbrunt, låt svalna av
    3. Blanda alla torra ingredienser samt citronzest i en bunke, tillsätt äggvita och rör till en jämn smet
    4. Tillsätt smöret och blanda tills det blir slätt
    5. Fyll upp formarna till lite mer än hälften, toppa med mandel
    6. Baka ca 18 minuter, låt svalna

    Syltade apelsinskal

    1. Tvätta apelsinerna noga och skala sedan av skalet (spara apelsinerna och använd juicen till lagen kakan ska doppas i)
    2. Skär i tunna strimlor och koka upp 300 g vatten med salt, låt koka 1/2 minut och skölj sedan av skalet i kallt vatten
    3. Koka upp socker och resterande vatten och låt skalen koka på medelvärme i ca 10 min
    4. Låt svalna i sockerlagen

    Cointreau-lag

    1. Koka upp vatten, socker och apelsinjuice
    2. Tillsätt Cointreau och citronsaft och låt svalna

    Montering

    1. Vispa upp 3 dl crème fraiche med 50 g florsocker tills det blir som lättvispad grädde
    2. Ta ut kakorna ur formarna, doppa i den avsvalnade lagen och låt kakan suga åt sig ordentligt
    3. Spritsa på den vispade crème fraichen och dekorera med syltade skal, rostad hackad mandel och fänkålsblast/dill