Ingredienser
- 3 ½ dl dinkelmjöl
- 2 dl vetemjöl
- 100 g smör
- ½ dl socker
- 1 ägg
- Välj mellan en fyllning med färska
- jordgubbar eller med jordgubbsmarmelad
- 1 liter jordgubbar
- 4 msk socker
- 2 citroner, saft
- 2 liter jordgubbar
- 2 dl socker
- 1 citron, saft
Pajdeg
Fyllning
Med färska jordgubbar
Med jordgubbsmarmelad
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda alla ingredienser till skalen i en matberedare tills att du får en deg.
- Kavla degen 3 mm tjock. Fördela degen på fyra små eller en stor pajform.
- Nagga pajbotten med en gaffel eller tandpetare och grädda i 12-15 minuter eller tills du ser att den är färdig.
- Skiva jordgubbarna, häll på sockret och saften av citronerna. Rör inte och låt stå i 15 minuter.
- När pajskalen har svalnat fördela jordgubbarna i dem.
- Häll till slut över saften som bildats med citron och socker.
- Ät som den är eller servera med vaniljglass eller grädde.
- Koka jordgubbarna tillsammans med citronsaften och sockret tills att det tjocknat. Låt svalna.
- Fyll pajskalen med marmeladen och servera.