Crostata di fragole

jordgubbs tartlett

Crostata di fragole

En jordgubbspaj som fungerar lika bra på sommaren som under övriga årstider. Bara att välja mellan färska gubbar eller jordgubbsmarmelad. Små jordgubbspajer serverade med glass eller grädde är aldrig fel.

Betyg
Skriv ut
Kategori
Bakverk Dessert
Måltid
Efterrätt
Tillfälle
Sommarmat Vårmat

Ingredienser

    Pajdeg

  • 3 ½ dl dinkelmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • ½ dl socker
  • 1 ägg
  • Fyllning

  • Välj mellan en fyllning med färska
  • jordgubbar eller med jordgubbsmarmelad
  • Med färska jordgubbar

  • 1 liter jordgubbar
  • 4 msk socker
  • 2 citroner, saft
  • Med jordgubbsmarmelad

  • 2 liter jordgubbar
  • 2 dl socker
  • 1 citron, saft

Tillagning

    Pajskal

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Blanda alla ingredienser till skalen i en matberedare tills att du får en deg.
    3. Kavla degen 3 mm tjock. Fördela degen på fyra små eller en stor pajform.
    4. Nagga pajbotten med en gaffel eller tandpetare och grädda i 12-15 minuter eller tills du ser att den är färdig.

    Fyllning med färska jordgubbar

    1. Skiva jordgubbarna, häll på sockret och saften av citronerna. Rör inte och låt stå i 15 minuter.
    2. När pajskalen har svalnat fördela jordgubbarna i dem.
    3. Häll till slut över saften som bildats med citron och socker.
    4. Ät som den är eller servera med vaniljglass eller grädde.

    Fyllning med jordgubbsmarmelad

    1. Koka jordgubbarna tillsammans med citronsaften och sockret tills att det tjocknat. Låt svalna.
    2. Fyll pajskalen med marmeladen och servera.