Gorgonzolacheesecake med pepparkakor

Gorgonzolacheesecake med pepparkakor

Gorgonzolacheesecake med pepparkakor

Nu går startskottet för årets mest stämningsfulla, men också hektiska, årstid.

Ett smakrikt kryddvin passar så bra ihop med just gorgonzola. Den smakrika osten spelar huvudrollen i denna juliga cheesecake med pepparkakor och fikon.

Det här är definitivt en kombination som passar utmärkt på ett glöggmingel, såväl som under hela julhelgen. Och receptet på Casalfortes kryddvin hittar ni här. Det är enkelt att värma så mycket du vill ha, vartefter.

Recept och bilder kommer från Caroline i Köket

www.carolineikoket.com

Tillagningstid

3-4 timmar

Antal

10 portioner

Receptvy
Tillagningstid
3-4 timmar
Antal
10 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Bakverk
Måltid
Snacks / tilltugg
Tillfälle
Julmat

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 300 g pepparkakor
  • 250 g rumsvarm gorgonzola
  • 300 g rumsvarm naturell färskost
  • ca 2 dl fikonmarmelad
  • 2 krm vatten
  • Förslag till garnering

  • färska fikon
  • torkade fikon
  • valnötter
  • skivad apelsin
  • kanelstänger

Tillagning

  1. Smält smöret och låt svalna. Mixa pepparkakorna i en matberedare. Häll i smöret och arbeta ihop till en smulig massa.
  2. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Tryck hårt så att bottnen blir kompakt. Låt stelna minst 1 timme i kylen.
  3. Mosa eller mixa ihop ostsorterna till en kräm. Bred ut ostkrämen över bottnen. Låt stelna i kylen.
  4. Värm marmelad och vatten försiktigt i en liten kastrull. Det ska inte koka, bara ljummas.
  5. Låt marmeladen svalna något och bre den över cheesecaken. Låt stelna i kylen.
  6. Garnera cheesecaken vid servering.