Ingredienser
- 6 g torrjäst
- 2.5 dl ljummet vatten
- 3 msk mjölk
- 1 ägg
- 540 g vetemjöl special
- 2.5 msk strösocker
- 1.5 tsk salt
- 100 g smör
- 1 ägg + olja + flingsalt
Till pensling
Tillagning
- Blanda jäst, vatten och mjölk i en degblandare.
- Vispa upp ett ägg tills det blir fluffigt och vänd ner det i jästblandningen.
- Blanda mjöl, socker och salt i en bunke. Skär smöret i bitar och arbeta ihop det med mjölet, enklast är att använda händerna.
- Blanda ihop mjölblandningen i ägg- och jästblandningen. Arbeta med degblandaren i 10 min.
- Ta upp degen på bakbordet. Forma den till en boll och rundriv (att forma den till en boll med så slät, och spänd yta som möjligt).
- Lägg tillbaka degen i bunken och täck med plastfolie. Låt jäsa i ca 2h.
- Pressa ur luft ur degen med mjöliga händer. Tryck försiktigt med baksidan av handen.
- Sätt tillbaka plastfolien och låt jäsa i 1 timme till.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 6-8 delar. Lägg en degbit i din kupade högerhand och forma den till en avlång bulle genom att vika in kanterna tills en snygg, spänd bullform uppstår. Täck bröden med en bakduk och låt jäsa i 1 timme till.
- Sätt ugnen på 220°C.
- Ställ in en stor ugnsform med vatten längst ner i ugnen.
- Vispa upp ägg och en skvätt olja. Pensla bullarna och strö över lite flingsalt.
- Sänk ugnen till 200°C och baka mitt i ugnen i 15-20 min tills bullarna fått en fin färg. Låt svalna på galler.
Kommentarer