Pralin med saltkolatryffel smaksatt med Cointreau

Pralin med saltkolatryffel smaksatt med Cointreau

Pralin med saltkolatryffel smaksatt med Cointreau

Är det dags att våga sig på att göra egna praliner? Varför inte då börja med denna saltkolatryffel smaksatt med Cointreau? För att inte göra det för svårt köper du dina chokladskal i en välsorterad butik eller på nätet. Sedan gör du fyllningen och låter vännerna njuta av din hemgjorda tryffel.

Alkohol i matlagning är inget nytt, men utöver att blanda vin i en sås är det nog många som skulle klassa sig som nybörjare på området. Ett än mer outforskat territorium för de flesta är alkohol i bakning. Passar överhuvudtaget – exempelvis sprit – i söta bakverk?

Det tycker Annie Hesselstad, chefskonditor på kulturcentret Artipelag i Gustavsberg utanför Stockholm, som har tagit fram recept på bakverk som innehåller apelsinlikören Cointreau.

Tillagningstid

1 timma

Receptvy
Tillagningstid
1 timma
Betyg
Skriv ut
Kategori
Bakverk
Måltid
Efterrätt
Tillfälle
Julmat Nyårsmat Påskmat

Ingredienser

  • till ca 40 st:
  • 170 g grädde
  • zest från 1 apelsin
  • 95 g socker
  • 20 g vatten
  • 50 g rumstempererat smör
  • 4 g salt
  • 160 g mjölkchoklad
  • 40 g Cointreau
  • pralinskal

Tillagning

  1. Värm upp grädden och apelsinzest i en kastrull
  2. Koka upp socker och vatten i en annan kastrull och koka till gyllenbrun karamell
  3. Slå försiktigt den varma grädden över karamellen och låt koka upp igen
  4. Blanda i rumstempererat smör och salt, låt koka upp igen
  5. Sila över chokladen, mixa med stavmixer och tillsätt Cointreau
  6. Gjut i färdiga pralinskal eller i hemgjorda, rulla/locka med tempererad mjölkchoklad