Saftig och söt citronkaka med inslag av ingefära och Campari

en tårta med campari

Saftig och söt citronkaka med inslag av ingefära och Campari

I denna härligt kladdiga dessert möts citron, ingefära och Campari i en fräsch mix. Kakan går med fördel att förbereda och bara ett moment kräver ugn. Kladdkakan räcker till alla gånger 8 personer.

 

Tillagningstid

2,5 timma

Antal

6 portioner

Receptvy
Tillagningstid
2,5 timma
Antal
6 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Bakverk Dessert
Måltid
Efterrätt

Ingredienser

    Citronkaka

  • 135 g smör
  • 1,75 dl socker
  • 2 ägg
  • 2,25 dl mjöl
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl crème fraiche
  • Citron- & ingefärasockerlag

  • 2 cm färsk riven ingefära
  • 1,25 dl socker
  • 1 dl citronsaft
  • 1 dl Campari
  • Citroncurd

  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 0,8 dl socker
  • 1 nypa salt
  • 1,5 dl citronjuice
  • 100 g smör
  • 1,5 gelatinblad
  • Citronglasyr

  • 1-2 äggvitor
  • saften från 1 citron
  • ca 5 dl florsocker
  • 1 msk campari

Tillagning

    Citronkaka

    1. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och blanda sedan i crème fraichen.
    2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör ihop dem med resten.
    3. Baka i en långpanna i 15-20 min i 175 grader. När kakan svalnat, skär den horisontellt på mitten. Båda delar ska sedan penslas rikligt i citron- och ingefärasockerlagen som görs i nästa steg.

    Citron- & ingefärasockerlag

    1. Koka ihop ingredienserna tills de tjocknar.
    2. Låt svalna. Pensla de båda kakdelarna rikligt i sockerlagen.

    Citroncurd

    1. Lägg gelatinet i blöt i 10 min.
    2. Koka ihop ägg, socker, salt och citronjuice. Vispa tills curden börjar bli tjock och ta då av från värmen.
    3. Lägg i smöret och tillsätt gelatinet.
    4. Ställ in i kylen för att få curden att stelna.
    5. Bred ett jämt lager av curden på de båda bottnarna som nu sugit åt sig av sockerlagen. Montera ihop kakans båda delar och ställ in i frys.

    Citronglasyr

    1. Vispa äggvitan lite skummigt.
    2. Tillsätt citronsaft och florsocker, lite i taget tills det blir en sammansatt massa.
    3. Häll i Campari och rör om.

    Montering

    1. Kakan bör nu vara genomfryst (ca 2 tim), då blir den lättare att skära upp snyggare. Skär kakan i ca 1.5 cm tjocka skivor och placera dem på ett galler, då det lätt blir kladdigt. Täck bakelserna helt i glasyr. Därefter är det bara fantasin som sätter stopp för garnityren.