Ingredienser
- 5 äpplen
- 2 dl socker + 3 msk till äpplena
- 5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 citroner, saft och zest
- 3 ägg
- 1 ½ dl rapsolja
- 1 dl mjölk
- 25 g smör
- Florsocker
Tillagning
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Smörj kanterna på en kakform med 25-30 cm i diameter med smör.
- Riv skalet på citronerna, spara undan.
- Skala och skär äpplena i tunna klyftor. Blanda med 3 msk socker och saften från citronerna.
- Vispa ägg och socker poröst.
- Sikta mjölet och vispa i lite i taget i smeten. Varva med olja och mjölk så att det inte blir för tjockt.
- Blanda till sist i bakpulver och citronzest.
- Häll i ⅓ av äppelklyftorna i smeten och blanda.
- Häll smeten i formen och tryck ner resten av äppelklyftorna i ett fint mönster.
- Strö över lite socker och klicka på resten av smöret.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Testa om kakan är klar med en tandpetare, den ska vara torr.
- Låt svalna, pudra över florsocker och servera.