Torta rustica di mele al limone. Äppel och citronkaka

en äppelpaj i form med äpplen

Torta rustica di mele al limone. Äppel och citronkaka

Tips: Servera gärna med lite vaniljglass till. Då blir det extra gott.

Betyg
Skriv ut
Kategori
Bakverk Dessert
Måltid
Efterrätt
Tillfälle
Höstmat

Ingredienser

  • 5 äpplen
  • 2 dl socker + 3 msk till äpplena
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 citroner, saft och zest
  • 3 ägg
  • 1 ½ dl rapsolja
  • 1 dl mjölk
  • 25 g smör
  • Florsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smörj kanterna på en kakform med 25-30 cm i diameter med smör.
  3. Riv skalet på citronerna, spara undan.
  4. Skala och skär äpplena i tunna klyftor. Blanda med 3 msk socker och saften från citronerna.
  5. Vispa ägg och socker poröst.
  6. Sikta mjölet och vispa i lite i taget i smeten. Varva med olja och mjölk så att det inte blir för tjockt.
  7. Blanda till sist i bakpulver och citronzest.
  8. Häll i ⅓ av äppelklyftorna i smeten och blanda.
  9. Häll smeten i formen och tryck ner resten av äppelklyftorna i ett fint mönster.
  10. Strö över lite socker och klicka på resten av smöret.
  11. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Testa om kakan är klar med en tandpetare, den ska vara torr.
  12. Låt svalna, pudra över florsocker och servera.