Waldorfsallad med äppelbröd

waldorfsallad med äppel bröd

Waldorfsallad med äppelbröd

En fruktig sallad som gör julbordet lite mer färgglatt och friskt. Marinerade vinteräpplen, vindruvor, rostade valnötter, granatäpple och späd blekeselleri. Serveras tillsammans med en pepprig senapsdressing och ett sötsyrligt äppelbröd. Att marinera äpplen ger god smak och hjälper dem även att behålla sin fina färg.

Tillagningstid

30 min

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
30 min
Antal
4 portioner
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Kategori
Bakverk Sallad Vegetariskt
Måltid
Förrätt Huvudrätt
Tillfälle
Julmat

Ingredienser

    Waldorfsallad

  • 1 romansallad
  • 150 g vindruvor
  • 10 st blekselleri, välj gärna späda selleristänger med blast
  • 5 st små vinteräpplen
  • 2 dl rostade valnötter
  • 1 st granatäpple
  • 1 msk citronjuice
  • en nypa flingsalt
  • Senapsdressing

  • 1.5 dl olivolja
  • 4 msk grovkornig senap
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • grovkornig svartpeppar
  • nypa flingsalt
  • lite vatten
  • Äppelbröd

  • 1 paket jäst, 50 g
  • 5 dl ljummet vatten
  • 2-3 vinteräpplen, rivna
  • 2 dl valnötter, grovhackade
  • 3 dl havregryn
  • 11-12 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • Brödtopping

  • 2 vinteräpplen, skivat
  • 1 ägg, uppvispat
  • 1 msk olja
  • 1 nypa flingsalt

Tillagning

    Dressing

    1. Blanda dressingen i en skål. Späd med lite vatten för att få en bra konsistens. Smaka av med en nypa flingsalt och bra med svartpeppar.

    Äpplen

    1. Kärna ur och dela äpplen på mitten. Skär i klyftor. Blanda samman med citronjuice och flingsalt.

    Sallad

    1. Dra mozzarellen i bitar. Låt bitarna rinna av i ett durkslag.
    2. Skär upp salladen.
    3. Dela och kärna ur vindruvor.
    4. Skiva selleri och selleriblast.
    5. Dela granatäpplet och plocka ur kärnorna med en gaffel*
    6. Blanda samman sallad, vindruvor, selleri och mozzarella med dressing i en stor skål. Lägg upp allt på ett fat och toppa med äpplen, granatäpplen och valnötter.
    7. Tips: Det skvätter när man kärnar ur granatäpplen. Ett tips är att göra det i ett vattenbad. Kärnorna sjunker till botten och innankråmet flyter.

    Äppelbrödet

    1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet, rivna äpplen, valnötter och havregryn.
    2. Tillsätt vetemjöl och salt lite i taget och knåda till en smidig deg.
    3. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
    4. Sätt ugnen på 225°C.
    5. Dela degen i 5 bitar (för 5 längder). Rulla ut dem till längder och vrid dem något. Lägg på bakpappersklädda plåtar.
    6. Låt bröden jäsa under bakduk ca 20 minuter.
    7. Blanda uppvispat ägg med olja. Pensla bröden. Lägg på äppelskivor och pensla även skivorna. Strö över flingsalt
    8. Grädda bröden mitt i ugnen i 15-20 minuter eller tills de känns "ihåliga" undertill när man knackar på dem. Låt bröden svalna på ugnsgaller.
    9. Resttips
    10. Skulle det bli något över så är detta sötsyrliga bröd ljuvligt att rosta i skivor och servera tillsammans med t. ex en ädelostcreme.

Kommentarer