Ingredienser
- 1 romansallad
- 150 g vindruvor
- 10 st blekselleri, välj gärna späda selleristänger med blast
- 5 st små vinteräpplen
- 2 dl rostade valnötter
- 1 st granatäpple
- 1 msk citronjuice
- en nypa flingsalt
- 1.5 dl olivolja
- 4 msk grovkornig senap
- 3 msk äppelcidervinäger
- grovkornig svartpeppar
- nypa flingsalt
- lite vatten
- 1 paket jäst, 50 g
- 5 dl ljummet vatten
- 2-3 vinteräpplen, rivna
- 2 dl valnötter, grovhackade
- 3 dl havregryn
- 11-12 dl vetemjöl
- 2 tsk salt
- 2 vinteräpplen, skivat
- 1 ägg, uppvispat
- 1 msk olja
- 1 nypa flingsalt
Waldorfsallad
Senapsdressing
Äppelbröd
Brödtopping
Tillagning
- Blanda dressingen i en skål. Späd med lite vatten för att få en bra konsistens. Smaka av med en nypa flingsalt och bra med svartpeppar.
- Kärna ur och dela äpplen på mitten. Skär i klyftor. Blanda samman med citronjuice och flingsalt.
- Dra mozzarellen i bitar. Låt bitarna rinna av i ett durkslag.
- Skär upp salladen.
- Dela och kärna ur vindruvor.
- Skiva selleri och selleriblast.
- Dela granatäpplet och plocka ur kärnorna med en gaffel*
- Blanda samman sallad, vindruvor, selleri och mozzarella med dressing i en stor skål. Lägg upp allt på ett fat och toppa med äpplen, granatäpplen och valnötter.
- Tips: Det skvätter när man kärnar ur granatäpplen. Ett tips är att göra det i ett vattenbad. Kärnorna sjunker till botten och innankråmet flyter.
- Smula ner jästen i en bunke och rör ut i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet, rivna äpplen, valnötter och havregryn.
- Tillsätt vetemjöl och salt lite i taget och knåda till en smidig deg.
- Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Dela degen i 5 bitar (för 5 längder). Rulla ut dem till längder och vrid dem något. Lägg på bakpappersklädda plåtar.
- Låt bröden jäsa under bakduk ca 20 minuter.
- Blanda uppvispat ägg med olja. Pensla bröden. Lägg på äppelskivor och pensla även skivorna. Strö över flingsalt
- Grädda bröden mitt i ugnen i 15-20 minuter eller tills de känns "ihåliga" undertill när man knackar på dem. Låt bröden svalna på ugnsgaller.
- Resttips
- Skulle det bli något över så är detta sötsyrliga bröd ljuvligt att rosta i skivor och servera tillsammans med t. ex en ädelostcreme.
Kommentarer