

Dessert
Desserten är middagens trumpetfanfar. Här har vi samlat några av våra allra bästa tips på grymma desserter och efterrätter som har det där lilla extra och som sätter en guldkrona på måltiden. Här bjuder vi på enkla, snabba, festliga och lyxiga desserttips. Ett bra efterrättsrecept ska man vilja göra om och om igen – och med hjälp av vår samling kan vi garantera att du har en nästintill outsinlig repertoar till hands, för alla lägen.
Dessertviner finns av många slag. Ett bra dessertvin kan göra vilken enkel dessert som helst till en grand final. Väldigt många producenter gör sina egna dessertviner och flera sorter är inte bara världsberömda utan gudomligt goda. Enkelt uttryckt är ett dessertvin ett vin där jäsningen avbrutits och mer eller mindre socker är kvar i vinet. Det finns såväl vita, som röda och mousserande dessertviner. Överst på tronen med en anspråksfull prislapp ståtar ädelrötade Château d’Yquem från Bordeauxappellationen Sauternes, ofta omnämnt som ett av världens bästa vin alla kategorier. Men även andra botrytisangripna viner, som ungerska Tokajer och tyska Trockenbeerenauslese, iksom Eiswein bjuder på magnifika smaker. Bland de röda vinerna är portvin och madeira, för att inte nämna en söt sherry, som en PX eller en oloroso, formidabla middagsavslutningar. Ett särskilt spännande sötare vin är italienska recioto, som görs på torkade druvor. Recioto har en mycket gammal historia och är egentligen en uråldrig föregångare till amarone-vinerna. Dessertviner har mycket stor lagringspotential och kan utvecklas under decennier på flaska. En tumregel är att vinet ska vara sötare än desserten. Till riktigt söta desserter passar ett riktigt sött vin, medan lättare efterrätter går bäst till lättare viner. Ofta ger lokalprincipen god vägledning. Vin från samma område som maten är i regel passande val.
Recept











