Ingredienser
- 2 äggulor (rumstempererade)
- 125 g mörk choklad (max 70%)
- 2 msk florsocker
- 1 tsk vaniljpulver
- 2,75 dl grädde
- ½ tsk havssalt
- 2 dl karamelliserad mjölk (ca ½ burk)
- 1 dl hasselnötter (rostade)
- ½ tsk havssalt
- 1 dl grädde (vispad)
Tillagning
- Hacka chokladen fint och smält försiktigt över vattenbad (koka upp 2-3 cm vatten i en kastrull, sänk värmen och sätt en värmetålig bunke med chokladen över kastrullen så att värmen från det ångande vattnet smälter chokladen). Vispa under tiden grädden fluffig men åt det lösare hållet (du kommer få en fastare mousse sedan när du vispar i chokladen). Rör försiktigt ner äggulorna en i taget i chokladen och rör runt ordentligt. Tillsätt vaniljpulver, florsocker och havssalt till chokladen och blanda återigen runt ordentligt. Vänd försiktigt ner lite grädde i taget i chokladsmeten. Vispa med elvisp för att få en fluffig och slät mousse.
- Hacka hasselnötterna grovt. Skopa ur cirka 2 dl av den karamelliserade mjölken i en skål, blanda i de hackade hasselnötterna och havssalt.
- Ta fram portionsglas och lägg 1-2 msk av blandningen med karamelliserad mjölk och hasselnötter i botten av glaset. Fördela sedan chokladmoussen över, antingen med en sked eller genom att fylla en spritspåse och spritsa i moussen. Ställ i kylen i minst 2 timmar innan servering. Toppa med grädde, havssalt och några hackade hasselnötter.
Kommentarer
Fantastiskt gott!!