Christin Kashous Baked Alaska med Licor 43

baked alaska

Christin Kashous Baked Alaska med Licor 43

Ingen har missat att det var Christin Kashou, 24 år, som gick raka vägen till finalen, utan en enda elimineringstävling, och tog hem titeln Sveriges Mästerkock 2021. Juristen som nu lägger lagboken på hyllan och istället fattat tag om sin nya kokbok ”Mina asiatiska favoritrecept”. Man skulle kunna säga det är ett hastigt karriärsbyte, men Christin blickar bara framåt. 

Tillsammans med vaniljlikören Licor 43 har Christin tagit fram recept, som introducerar likören som en ingrediens till bakning. För Christin själv är bakning än så länge bara en kul hobby, i relation till sin stora passion för matlagning. Det blir oftast recept som ger lite svängrum och man har möjlighet att krydda eller smaksätta fritt. 

– Jag bakar gärna och tycker det är väldigt roligt. En fika är inte en fika utan ett bakverk, lika lite som en riktigt middagsbjudning inte är fulländad utan dessert, säger Christin. 

Med sitt intresse för oväntade smakkombinationer och att introducera nya sådana såg hon tillfället att upptäcka bakning med Licor 43 som en kul utmaning och satte sedan samman tre recept vars aromer vilar på vaniljen från likören. 

– För mig har Licor 43 främst agerat huvudkomponent i en god hot shot, men nu spelar den också en central roll i min nya, lite festliga, tappning på den Baked Alaska jag gjorde i finalen, säger Christin. 

Hon beskriver receptet som en dessert som passar perfekt som avslut på en härlig sommarmiddag eller vid ett firande. 

– Det är ett kul och något avancerat bak, som dels ser väldigt pampigt och imponerande ut men som också passar väldigt bra för sommarens alla festliga tillställningar. Som en avec inbakad i en efterrätt, säger Christin. 

Christin hittar ni på Instagram här.

Tillagningstid

4 timmar

Antal

6 portioner

Receptvy
Tillagningstid
4 timmar
Antal
6 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Dessert
Måltid
Efterrätt
Tillfälle
Midsommarmat Nyårsmat Sommarmat Vårmat Vintermat

Ingredienser

    Vaniljglassen

  • 2 ägg
  • 4 äggulor
  • 4 dl florsocker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 6 dl vispgrädde
  • 0,6 dl Licor 43
  • Rabarbercoulis

  • 3 dl färska rabarber
  • 1 dl strösocker
  • 60 cl vatten
  • 2 tsk gelatinpulver
  • Mandelkakan

  • 6 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 6 msk mjölk
  • Skalet från en citron
  • 3 dl mandelspån
  • 1 msk Licor 43
  • Italiensk maräng

  • 125 g äggvita (ca 4 ägg)
  • 50 g vatten
  • 210 g strösocker

Tillagning

    Vaniljglassen

    1. Vispa ihop ägg, äggulor, florsocker och vaniljsocker pösigt.
    2. Vispa sedan grädden hårt i en separat skål.
    3. Blanda ihop äggsmeten och grädden. Tillsätt Licor 43.
    4. Blanda ihop smeten och häll ner i glassmaskin eller frys in i frysen.

    Rabarbercoulis

    1. Skiva rabarberna till små bitar, ca ½ cm stora.
    2. Lägg rabarbern med socker och vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning i ca 5-10 minuter tills såsen tjocknat en del.
    3. Blanda ner gelatin och låt såsen svalna till dess att den blivit tjockare i konsistensen.

    Mandelkakan

    1. Sätt på ugnen på 250°C varmluft. Förbered en ugnsplåt med bakplåtspapper.
    2. Vispa socker och ägg poröst.
    3. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i äggsmeten, tillsätt mjölk, Licor 43 och hälften av mandelspånen.
    4. Häll ut smeten på ugnsplåten och strö över resterande mandelspån.
    5. Grädda i ugnen i 5–10 minuter.

    Forma glassen

    1. Täck insidan av en rundbottnad skål med plastfolie och fyll sedan med glassen. Lämna ett par centimeter till kanten för att få plats med mandelkakan senare.
    2. Gröp ett hål i mitten av glassen för att sedan kunna fylla med rabarbercoulin.
    3. Täck glassen med plastfolie och ställ i frysen minst 4 timmar, men gärna över natten.

    Italiensk maräng

    1. Koka upp vatten och socker till 121°C. När den når cirka 110°C, vispa äggvitan till ett hårt skum med hjälp av en elvisp.
    2. Häll med en tunn stråle ner sockerlagen i äggvitan och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa tills marängen är kall.

    Servering

    1. Ta ut glassen ur frysen. Fyll det urgröpta hålet med rabarbercouli.
    2. Skär ut mandelkakan till en form som passar den rundbottnade skålen som glassen ligger i.
    3. Lägg på mandelkakan och pressa samman. Vänd skålen upp och ner och ta ut glassen ur skålen och placera på de fat du tänkt servera desserten på.
    4. Spritsa eller bred över marängen över glassen. Tänk på täcka alla ytor, eftersom marängen ska brännas av får inte glassen synas igenom maräng täcket.
    5. Bränn av marängen och servera omedelbart!