Ingredienser
- 8 digestivekex
- 250 g mascarponeost
- 1/2 tsk vaniljpulver
- lemon curd (gör egen enligt recept nedan eller köp färdig på burk)
- 2 rumstempererade äggvitor
- 1/2 dl vatten
- 2 dl + 2 msk strösocker
- 3 stora ekologiska citroner
- 1 1/2 dl strösocker
- 2 ägg
- 2 äggulor
- 50 g smör
Lemon curd
Tillagning
- Tvätta citronerna noga. Riv skalet och pressa saften ur dom. Vispa upp socker, ägg och äggulor i en skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Tillsätt citronskal och saft. Rör tills du får en tjock kräm, cirka 15 minuter. Skär smöret i små bitar och tillsätt det mot slutet. Låt svalna och förvara i en tät burk med lock i kylskåpet.
- Lägg digestivekexen i en påse och krossa dom. Fördela kexen i 4 glas. Vispa upp mascarponen med en visp, tillsätt vanilj.
- Ha upp mascarpone i en spritspåse, ha upp lemon curd i en påse.
- Blanda 2 dl socker och vatten i en kastrull. Värm till 122°C. När sockerlagen uppnått 105 grader, börja vispa äggvitan med 2 msk socker.
- När sockerlagen kommit upp i temperatur, tag bort den från värmen och tillsätt den i en fin stråle i marängen medan du fortsätter att vispa marängen på medelhastighet.
- Vispa i cirka 10 minuter eller tills marängen svalnat helt.
- Fyll även upp marängen i en spritspåse.
- Spritsa först ur mascarpone i glasen, sedan lemon curd och sist maräng. Bränn gärna av marängen med en gasbrännare.
Kommentarer